nazareth Creative Commons License 2026.03.21 -1 1 2419

Mostanában ritkábban vettem modelleket, de az eseményeket igyekeztem követni. Ezért aztán megütötte a szememet, hogy hosszú idő után ismét feltűnt a modellboltokban egy hamisítatlan román modell. Ha igaz, amit írnak róla, akkor a kérészéletű RomTrenModel után bő 30 évvel ez a következő olyan modell, amit teljes egészében Romániában raktak össze. 

Nem másról van szó, mint a '60-as évek közepétől a CFR-nél nagy számban forgalomba állított Eacs kocsikról. A modellek a kocsik eredeti kiviteléről készültek, lemezkeretes forgóvázzal és különféle variációkban: fékállással, vagy anélkül, illetve kerekített, vagy szögletes sarkú ajtókkal. Első körben 2 készlet jelent meg 3-3 kocsival, IV. korszakos, 1975-ös revíziójú festéssel.  

Megszokhattuk, hogy egy sor román modell létrejöttében többé-kevésbé a kolozsvári HGD keze is benne van. Nos ez a modell sem kivétel (ebben most éppen "jobban" van benne az a kéz), ennek megfelelően a modell a HGD-re jellemző csillogó fekete "zongoralakkos" dobozban érkezik: 

A kocsikat kipakolászva, kurzkupplunggal feszerelve csinos kis szerelvény jön össze: 

Összképüket tekintve a kocsik jól "hozzák" az emlékezetemben még gyerekkoromból élő eredeti kocsikat. A színük rendben van, a feliratozásuk megfelelően éles, a betűk-ábrák-keretek a korra jellemzően igénytelenül szaggatottak, a betűtípus is megfelelő. Ami kifogást találhatunk, hogy itt-ott a festés kissé vastagnak tűnik: 

A kocsikat kézbe véve rögtön feltűnik, hogy ezeken a kocsikon azért nem spóroltak a maratott elemekkel sem. Míg például egy Albert Modellen mindent megoldanak műanyagból, itt a fékállás trepnije, korlátja és lépcsője, továbbá a sarokfellépők fémből készültek és áttörtek: 

Az eredeti kocsik nyitható aljának egyik következménye, hogy a különféle szerelvények (féktartályok, kormányszelep, fékhenger, satöbbi) középen, meglehetősen mélyre belógatva férnek csak el. A sok mütyűr a modellen is helyet kapott -- törékenynek tűnik, de nem az: a kioldóhuzal is fémből készült --, a kocsik oldalról nézve valóban "csüngőhasúak":

Az ajtók egyébként külön elemként vannak beragasztva, így belülről is látszanak a jellegzetes merevítőbordák, illetve az ajtók variálhatóak. A gyűjtők kedvéért íme egy szögletes: 

A modellekhez tisztességes mennyiségű kiegészítő is jár. Ezek többnyire a szokásos kütyük, amelyek csak vitrinmodellekhez használatosak: légtömlő, vonóhorog, ütközők alatti kapaszkodók. Azonban a csomagban találhatóak a padlóajtók zárjának mozgatására szolgáló, a kocsik oldalára végig felszerelhető kallantyúk is. Ezek szintén fémből vannak. Én még nem szereltem fel egyetlen kocsira sem őket, de sárga végükkel valószínűleg sokat dobnak a kocsik megjelenésén. Felszerelésükkel korlátoznák a forgóvázak elfordulását, ezért rövidebb változatban is megtalálhatóak. Mivel sajnos csak ragasztóval rögzíthetőek, előre el kell döntenünk, hogy akarjuk-e a kocsikat 450mm-nél kisebb sugarú íveken járatni. 

Hamarosan folyt-köv a modell árnyoldalaival, most elszaladok ebédelni :)