"a "nem-kódoló" szekvencia véletlenszerű változása"
"sok kicsi cserebere hogyan hoz létre valami véletlenszerű, "nem-kódoló" szekvenciából valami kódoló génszekvenciát a zord valóságban."
Ugyanezt kérdezted előzőleg is. Még mindig ugyanaz a válasz. Amikor a nem kódoló szekvencia kódoló szekvenciává válik, az nem jár az illető szekvencia megváltozásával. Nem az a különbség, hogy mi a kérdéses szekvencia, hanem az, hogy történik-e transzláció. Nem az illető szekvencia változása hozza létre a nem kódoló szekvenciából a kódoló szekvenciát, hanem a szabályozás megváltozása.
De az ilyesmit szerintem ne tőlem kérdezd, hanem olvasd ki egy enciklopédiából, vagy ilyesmi. Sokkal pontosabb és szakszerűbb választ kaphatsz, mint a random fórumozótól. Nem nekem vannak itt alternatív elképzeléseim, szóval ilyen tankönyvi témájú tárgyi kérdéseket nincs sok értelme tőlem kérdezni.
Aminek szerintem talán több értelme volna, az az, ha inkább te írnád le nekem, hogy te hogyan képzeled el az evolúciós elmélet képét a de novo génkeletkezésről. A véletlen szekvenciával kezdve egészen a funkcionálisan releváns génig. És akkor abból, ahogy fogalmazol, lehet, hogy jobban meg fogom érteni, hogy ennek a folyamatnak konkrétan melyik fázisát találod problémásnak. Sőt, talán még az is kiderülhet, ha esetleg nem is ugyanúgy képzeljük el a tudomány válaszát erre a kérdésre.
Azt annyiszor próbáltuk már, hogy tőlem akarsz kikérdezni ilyen tankönyvi témákat. Aztán nem jutottunk vele előbbre. Most próbáljuk ki azt, hogy te írod le, a saját szavaiddal, esetleg kivételesen mindenféle idézgetések nélkül, hogy hogyan képzeli el a tudomány ezt a folyamatot.
Szóval, onnan indulunk ki, hogy van a véletlenszerű szekvencia a DNS-ben, rajta a rengeteg véletlenszerű "génnel", start kodontól stop kodonig, ahogy lentebb láttuk, ugye. Aztán mi történik?