Az már le lett szögezve, hogy hátrányos mutációról van szó, az nem kérdés. Ha azt mondod, hogy változtassuk meg a mesének ezt a részét, és ne legyen hátrányos, hanem legyen inkább előnyös, akkor hamar ki tudjuk hozni, hogy ez az egyik összetevője annak, hogy griffmadárrá evolválódik a hétfejű sárkány. Mert annak csak egy feje van. De ha pont a megfelelő mutáció történt, ami a makroevolúcióhoz kell, attól nem vagyunk előbbre, mert pont azt próbáltam volna elmagyarázni neked, hogy nem mindig marad fenn az új mutáció.
De úgy látom, sajnos még azt se sikerült megértened, hogy mi az a hátrányos mutáció. Önmagában attól még, hogy nem falja fel az anyasárkány és a vitézek nem támadják meg a hatfejű sárkányt, nem lesz előnyös a mutáció. Ebből önmagában egyáltalán nem látszik olyasmi, hogy ne vetted volna figyelembe azt, hogy hátrányos mutációról van szó. Azért is mondtam, hogy eddig nagyon jól csinálod. Annyira nem érted, hogy még szándékosan téves dolgot mondani se tudsz.
"a kis sárkányos kitérő után már arról legyen szó végre"
Ja, bocs, én csak a kedvedben akartam járni a sárkányos mesével, mert annyira könyörögtél, hogy folytassuk.
"Megint nem figyeltél, hiszen "a betűcserélgetős evolúciós modellem" tele van hátrányos mutációkkal - nem emlékszel a rengeteg "stopjel-aknára"? Nos?"
Merthogy a stopjel-aknák hátrányos mutációk? Nem azon erősködsz éppen, hogy a hatfejű sárkánynál inkább előnyös mutáció legyen a stopjel megjelenése? A betűcserélgetős játékodban se szelekció nem volt, se hátrányos mutáció. Csak simán egymás után raktad a véletlen mutációkat, egyik se szelektálódott ki. Pont a lényeg hiányzott belőle.
"sok kicsi cserebere hogyan megy sokra, úgy értve, hogy valami véletlenszerű, "nem-kódoló" szekvenciából valami kódoló génszekvenciát hozzon létre a zord valóságban is."
Ha kódoló génszekvencia alatt azt érted, amit az eredeti betűcserélgetős játékodban "génnek" neveztél, akkor láthattad, hogy olyanokkal már eleve tele van a véletlenszerű szekvencia. Ha meg arra gondolsz, amikor aktívvá válik és kifejeződik, ahhoz meg csak az kell, hogy a szabályozás véletlenszerű változásával egyszer csak elkezd átíródni meg lefordítódni. Ezt jelenti a genetikában az, hogy "kódoló".
De ennek nulla köze van ahhoz, hogy sok kicsi sokra megy. Az, hogy sok kicsi sokra megy, annak a folyamatnak a mozgásteréről szól, amikor a szelekció a körülmények függvényében egyengeti a már meglévő "kódoló génszekvencia" véletlenszerű változását az evolúció során. De ezt nyilván semmi esélyed megérteni, ha már a hátrányos mutációnál elakadtunk, és a szelekciót se tudod megérteni.
":P"
Elég lett volna csak ennyit írnod, mert ez jól összefoglalja az evolúció megértéséhez való hozzáállásodat.