Makroevocáf Creative Commons License 2026.03.16 -2 0 316927

***Lárifári. Tudod, hogy mi érdekes a sárkány sorsával kapcsolatban a populációgenetika szempontjából. Szabadon kitalálhatsz akármit. Csak tudnod kell értelmezni azt a szót, hogy "hátrányos". Menni fog.

Menni fog?" (Mustkeatly)
Hát, nem biztos...
Így utólag most már meg tudom érteni, hogy meggyűlt a bajod a "megfelelő" szóval; most én jártam így a "hátrányos" szóval. (Mit értesz az alatt, hogy "hátrányos"? Lehetne monnyuk "nem megfelelő" is? Bocs, csak találgatok, annyira azért nem értek hozzá...)

Mindenesetre, szerintem nem túlzottan "hátrányos" maga az egész Hatfejű (akit lám, szépen felnevelt az anyasárkány), aki még a vak órásmesterrel is kibabrált, és akinek még a vitézek is csodájára jártak...

***Ha ilyen jól haladunk, ripsz-ropsz meg fogod érteni, hogy a szelekció hogyan korlátozza a véletlen változásokat, garantálva, hogy akármennyit változik is a génállomány, mindig csak az maradjon fenn, ami eléggé "megfelelő" az adott körülmények között.

Ja. Már épp ideje lenne megértenem azt, amiről már évtizedek óta jómagam is firkálgatok ide is, meg a "saját" :) topikomba is... :)
Ripsz-ropsz meg fogom érteni azt a mutrepszelt, amit annak idején még én neveztem mutrepszelnek... :P
Ilyen jól haladunk...

***És ezen kívül már csak azt kell megértened, hogy ha sokszor történik kis változás, az összességében véve már nagy változás. És ha ezt is megérted, akkor látni fogod, hogy a makroevolúció gyakorlatilag elkerülhetetlen.

Nono. Nem érzékeled, hogy ezzel pont egy makroevocáf érzékeny lelkületébe gázolsz? :D
Láthatóan mindent elfelejtettél abból, amit még réges-rég arról írtam, hogy a makroevolúció gyakorlatilag lehetetlen. Másként fogalmazva: "elméletileg sem lehetséges ama feltételezés, miszerint az élővilág története során a kis változások nagy különbségekké adódnak össze (vagyis emiatt a makroevolúció nem valóságos)."
"Érted ezt?" (perpetual)
- A te integrálásodnak három szakasza van - mondta O'Brien. - A tanulás, a megértés és az elfogadás.
Lehetséges, hogy te még az első szakasznál se tartasz?

***Bár nem tudom, mennyire fog könnyen menni ennek a megértése. Lentebb ugye azzal jöttél, hogy ha csak egy betű változik meg, az nem ér. Merthogy sok betűnek kell megváltoznia. Lehet, hogy túl magas neked az a logika, hogy sok kicsi sokra megy.

Túl magas... - "Állj, feladim." (Gáspár Laci)
Úgyhogy máris rád bízom annak magyarázatát, hogy sok kicsi cserebere hogyan megy sokra, úgy értve, hogy valami véletlenszerű, "nem-kódoló" szekvenciából valami kódoló génszekvenciát hozzon létre a zord valóságban is.
Köszönettel.

--------------------------

Kis kiegészítő a mutrepszelről:

"A „mutrepszel” szó valószínűleg a mutrepszel (vagy mutrepszl) egy tájnyelvi, népies vagy elírásból adódó kifejezés, amely a mutterspul (német eredetű) szóból származhat, de leggyakrabban a táska, retikül, batyu vagy pakli értelemben használják bizonyos régiókban"

Előzmény: Siphersh (316926)