TMT Creative Commons License 2000.08.21 0 0 127
Üdvözlet a Túrázóknak!

Végigolvastam az eddigi hozzászólásokat, Oyabun kérdésére azt hiszem a lehető legfrissebb válaszokat tudom adni.
Augusztus 12-től 19-ig az Írott-kő - Sümeget jártam végig egy kisebb csapattal. Az első nap szinte teljesen az utazással ment el (Bp.-Szombathely-Kőszeg-Velem), valamint bemelegítéssel, piroson fel Írott-kőig. Az Írott-kői kilátóhoz - általam korábban ismert adatokkal ellentétben - nem kell útlevél, hivatalosan este nyolcig lehet felmenni (*fémpecsét a piros jelzés mellett, egy fán, majdnem a kilátónál*). Első nap csak Hörmann forrásig jutottunk, a víz mérés szerint kb. 4 fokos, kellemes táborhely.
A második nap Kőszegig gyalogoltunk, minden simán ment (*Hét-forrásnál 2 db. fémpecsét egy fán*). A szállások elosztása nem sikerült a lehető legjobban, támpontul csak a Természetbarát Szálláshelyek kiadványt néztük, ebben pedig ezen a kék szakaszon Sümegig csak pár lehetőséget találtunk.
Harmadik nap Kőszegről tovább indultunk, a térképhez képest sok apró eltérés volt, pl. a kőszegi strand mellett jön az út, innen a műúton tovább a horvátzsidányi útig, majd azon felfelé kb. 3-4 km-t. Ezek a pontatlanságok tulajdonképpen nem vészesek, de zavaró lehet, ha rosszul időzít valaki és a műutas vagy napos szakaszt dél körül teszi meg. (Nekünk sikerült a legmelegebb napokat kiválasztani az idei nyárból.) Jurisics-forrást nem találtuk meg. Tömördön a kocsma előtt idegbeteg kutyák vannak, de a kocsmában lehet kapni Traubit! (*2 db. szabvány-pecsét a templom előtt, villanyoszlopon*). Aznap Ablánci malomcsárdánál aludtunk (*Acsádi malom nevű szabvány-pecsét a csárda kerítésén*), sajnos ezt a helyet inkább pénzes vendégeknek tartják fent, vizet azért adtak.
Következő napon Szeleste felé az Acsádi úton visz át a kék a vasúti sín alatt, Majori-dűlőnél pedig még megvan a régi festés, ez a földúton visz az új jelzés mocsoni szakaszáig. Szeleste előtt elvesztettük a jelzést, kukoricáson és rekettyésen át jutottunk a falu központjába (*szabvány-pecsét a vasútállomáson*). Innen a sín mellett megy a kék, elég hevi. Bögötön a kocsmából Mari néni hazavitte a pecsétet, őt nem kerestük fel. Aznap sikerült a Szombathely-Celldömölk ill. a Porpác-Csorna vonal kereszteződésénél táborozni, nem sokat aludtam.
Innen kezdve használható az MTSZ-es 50000-es térkép. A Sárvár előtti szakasz elég durva (*Csénye újmajoron a pecsét a kápolna mellett*), viszont a vasútállomáson tuti a resti. Aki teheti (és szereti), itt egyen velős pacalt! Sárvár után, Haraszt-erdőben tarvágás következtében nincs meg a kék, ki kellett mennünk a Sitke felé vezető műútra. Ezen a napon Gércén a sportpályán, az öltözőben aludtunk (*pecsét a polgármesteri hivatal udvarán, a kerekes kúton, kutya nincs*). Itt csak arra kell figyelni, hogy a kocsmák hamar bezárnak.
Hatodik nap mentünk át Farkas-erdőn, ahogy a Rockenbauer-film is említi, az egyik legegységesebb, leggondozottabb erdő ez a kéken. (*Rózsáskerti és Hidegkúti erdészház kerítésén szabvány-pecsét*). Káld előtt a raszteres erdőben egy kicsit kavar a jelzés. Káldon van területi ügyeletes gyógyszertár, viszont nem találtunk kutat (*pecsét az iskola kerítésén, kifele menet a faluból, a műútnál*). Tacskándi erdőnél kijutva a mezőre megint elvesztettük a kéket, földúton jutottunk Hosszúperesztegre, ahol aznap este aludtunk. Egy korábbi hozzászólásban már elhangzott, itt a lánc végén nincs pecsét, de az Önkormányzatnál szivesen pecsételnek.
Utolsó előtti napon a Szajki tavak mellett mentünk (*pecsét az erdészház kerítésén*), itt találkoztunk egy túrázóval, aki állítása szerint még sosem Kék-Túrázott, most viszont 33 napja jön Hollóházáról, és az eddigi rekordot (40 nap) egy-két nappal meg fogja dönteni. Szerintem a Kék-Túrát örömmel, szeretettel kell csinálni, nem pedig újabb rekordokra éhesen. A tavaktól kezdve a kéken Kisvásárhelyig nincsen vízlelőhely. Ötvös vasútállomáson ugyan van kút, de mérgezett.
Utolsó napra már csak pár km maradt Sümegig (*Kisvásárhelyen a pecsétet átrakták a haranglábra*).

Mindenkinek további remek túrákat!
TMT