Makroevocáf Creative Commons License 2026.02.21 -2 0 316813

***>>"MIGEN lett a neve"<<
Nem azt a nevet adtad neki, hanem azt mondtad, hogy "MiGEN". Kis i-vel. MIGEN "génnek" én neveztem. Nagy I-vel. Megfejtheted, hogy miért.

Eredetileg persze hogy kis i-vel volt. MIGEN ("Nagy I-vel") azért lett a neve, mert elfogadtam a változtatásodat: "Nagy I-vel". :)
Másként: AZÓTA lett MIGEN a neve, mióta (rögtön) elfogadtam a változtatásodat: "Nagy I-vel".
Ebben a mondatban fogadtam el: "(Maradhat az általad írt formában.)" Vagyis Nagy I-vel. :)

A nagy I-vel való írásnak pedig szerintem az a megfejtése, hogy a nagy I az izoleucin (Ile) betűjele.
(S most pihenésül megnézheted, minek a betűjele a nagy M, a nagy G, a nagy E és a nagy N.) :)
Megjegyzés: én eredetileg azért írtam kis i-vel, mert a Mi-rész utal a Mikro-ra; az első teljes elnevezés "Mikro GÉN" volt. 

***>>"Ennyire mikro gén persze hogy nincs"<<
Az a kisebbik probléma, hanem azért sem lehet gén, mert nem egy kódoló régióba másoltad be.

A "kódoló régió" eleve egy már meglévő "gén" ama szakasza, amely az aminosavak sorrendjét határozza meg a fehérjeszintézis során.
Tényleg csak akkor lenne jó neked, ha egy gént egy másik génbe másolok? (Azt jelképezve, hogy aminosav-sorrendet kódoló régiót tegyek tönkre akkor, amikor egy másik gén ("új gén") keletkezését akarom illusztrálni?) :P
Ha a DNS-ben valóban keletkezik génszekvencia (ama bizonyos "új gén"), annak aztán elméletileg tökmindegy, hogy "kódoló régió", vagy "nem-kódoló régió" területét szerkeszti át (elemsorrendjét változtatja meg) valami "mechanizmus". Intronban pl. elméletileg se keletkezhetne "új gén"? :P

***>>"Ugye, alapvetően géneknek mutációs alapon történő létrejöveteli módját keressük. Hiszen, mivel gének léteznek, jogos feltenni a kérdést: ezeknek a szekvenciája vajon hogyan állt össze."<<
Te azt keresel, amit akarsz, én azt kérdezem, hogy miért volna "egyáltalán nem reális", hogy konkrétan úgy, konkrétan azzal a mechanizmussal alakult ki a PaxB gén kódjába ágyazott géned, amit az "Elminster" többszörösen elmagyarázott neked. A "mód", az megvan. A kérdés az, hogy miért ne lehetne, hogy úgy alakuljon ki.

A "kérdést" most megint visszapattintottad az "Elminster" szemlélete szerinti, "sikeres mutáció"-val kezdődő mechanizmusa térfelére, pedig én közben már javában az általad kért érvelést teljesítem, több részletben:
Ráhangolódtam arra, amit még a 316794-ben kértél tőlem: "De akkor mondjad. Miért "egyáltalán nem reális", hogy "az adott génben történetesen pont így halmozódtak fel az egyedi mutációk"? Miért "nem lehet" a véletlen mutációk és a természetes kiválaszódás ennek a változásnak a mechanizmusa?
Mindent mondasz, csak az érvedet nem mondod."

Épp ennek a gondolatmenetnek a közepén tartunk, ne haragudj, de most nem keverek ide egyebet. Előbb haladjunk végig az én gondolatmenetemen, hogy folyamatában együtt legyen a teljes érvrendszer.
Azér azt nagyon zokon vettem: "Te azt keresel, amit akarsz..." :P

***"Mi a REALITÁSA"

Amit eme cím alatt írtál, és egyebekben, azt egyelőre felejtsd el, és hangolódj vissza a gondolatmenetem folytatásához. (Utána visszatérhetünk még a te - jobbára hibás, de helyenként helyes - eszmefuttatásodhoz. Az első mondatba még nem tudok belekötni...) :)

Folyt. köv.

Nyilvánvaló (az elmélet alapelve szerint), hogy a MIGEN-t eredményező cseréknek szép fokozatosan, lépésről lépésre "kell" a megfelelő helyeken megtörténnie, míg végül szépen fölhalmozódik (összeáll) az összes, míg megszületik MIGEN...

Nézzük a 316804-beli alaphelyzetet (1. ábra):

CTTCCCTACCTCTCTCGATTTCTCTCTGTCCTATCGAACAATGACATAAATAACAATAATAACCACAACA ATGCTAAAACAACAAAGGCGACAAAAGGGGAAAAATAGCCTTCAGGAGCAGTAGATCTGTGGTGCAGGCA TCGAGCCCCAGCAAAAACCCTGGAGGCAAAAAAAAAAAAAAGAATGTAAATCATAGGTACTGGGTGGTGG AGCACCTGGTTGAGTGCACATGTGGCAATGCACAAGGACAGGTATACCTGCCCCCTGTTCCCGCCTGCAG GGGGAAAGCTTTGTGAATAGTAAAGCAATGTTGCAGGTGTCTCTCTGTCTCTCCCTCTCTATCATCCCCT TCCTTCTAGATTTCTGGCTGTCTCTATCCAATAAATAAAATAAAGATAATAGTTTTTAAAAATAATGCAA ATCAAATTGAAAAGCTTCTGCACATCCAAAGAAACTATTAAACAAACAAAGAGACCCCTCACAGAATGGG

Képzeljük el, hogy már meg is történt egy báziscsere olyan helyen, amely a majdani MIGEN egyik eleme lesz, de persze még nem tudhatjuk előre (zölddel jelölve; történetesen G). Közben már egyéb cserék is lezajlottak a környéken (történetesen azon helyeken, melyek pirossal vannak jelölve):

CTTCCCTACCTCTCTCGATTTCTCTCTGTCCTATCGAACAATGACAAAAATAACAATAATAACCACAACA ATGCTAAAACAACAAATGCGACAAAAGGGGAAAAATAGCCTTCAGGAGCAGTAGATCTGTGGTGCAGGCA TCGAGCCCCAGCAAAAACCCTGGAGGCAAAAGAAAAAAAAAGAATGTAAATCATAGGTACTGGGTGGTGG AGCACCTGGTTGAGTGCACATGTGGCAATGCACAAGGACAGGTATACCTGCCCCCTGTTCCCGCCTGCAG GGGGAAAGCTTTGTGAATAGTAAAGCAATGTTGCAGGTGTCTCTCTGTCTCTCCCTCTCTATCATCCCCT TCCTTCTAGATGTCTGGCTGTCTCTATCCAATAAATAAAATAAAGATAATAGTTTTTAAAAATAATGCAA ATCAAATTGAAAAGCTTCTGCACATCCAAAGAAACTATTAAACAAACAAAGAGACCCCTCACAGAATGGG

Most azt képzeljük el: zajlik a következő DNS-replikáció, és megint történik monnyuk összesen 3 báziscsere (a teljes, böhöm szekvenciában valahol)... Vajon mekkora szerencse kell ahhoz, hogy közülük legalább az egyik pont a leendő MIGEN leendő területén legyen, pont "a megfelelő" cserét végrehajtva, pont "a megfelelő" helyen. (?)
Ha te ezt reális lehetőségnek tartod, legközelebb máris elhelyezheted a kék sávban. (A színezés csak azért kell, hogy lássuk, hol történt valami változás, és mi az.)

Ha van véletlenhely-generátorod :), magad is kipróbálhatod (persze a teljes eredeti betűtengerben - ami példánkban mindössze 41.883 db betűből áll), hogy egy-egy alkalommal hol történtek báziscserék. Aztán beállíthatod folyamatos működésre, gyorsított üzemmódban.

Sikerélményed hangulatát növelheted, ha úgy állítod be, hogy amikor pont a kék sávban történik egy "megfelelő" báziscsere, akkor csodálatos csilingelő hangot adjon. (Ha netán egy már "jó helyen" lévő "jó cserét" cserél vissza "rosszra", akkor akár éktelenül káromkodhat is papagájhangon...)
Persze számítanod kell arra, hogy pár millió évenként gépet kell cserélned...
Na, kérem a beszámolót arról, mikor született meg ez a mi kis MIGEN-ünk...

Utolsó interaktív javaslatom: Ha van kedved, úgy is beállíthatod "génkészítő programodat", hogy azt mutassa meg, milyen valószínűséggel alakul ki egy akármilyen új gén akárhol.

Rövidesen elérkezünk a befejező részhez...

Előzmény: Siphersh (316807)