A nők versenyének is vége, és nekem kicsit keserű szájízzel ért véget ez a verseny, bár számítani lehetett rá...Tulajdonképpen az elmúlt 24 évben, amióta követem az olimpiákat, csak Yuna 2010-es győzelmének örültem úgy igazán a nőket tekintve, senki másénak nem igazán. 2002-ben Hughes nyert, akkor Slutskayának drukkoltam leginkább (vagy akár Kwannak ha tökéletesen futott volna), 2006-ban bár Shizuka megérdemelte a győzelmet, akkor is Slutskayának drukkoltam. 2014-ben egyértelműen Yunának drukkoltam és a címvédésért, 2018-ban pedig inkább Medvegyevát akartam a dobogó tetején látni. 2022-ben leginkább Valievát, aki az ismert okok miatt lecsúszott a dobogóról is, de még Trusova győzelmének is jobban örültem volna. Idén pedig Kaorinak, vagy akár a másik két japánnak örültem volna...
Sajnos tegnap Kaori volt az, akinek az aranyérmet itt csak elveszíteni lehetett, de erre sajnos már egy éve készültem "lélekben". Azzal, hogy Alysa Liu visszatért és megnyerte tavaly a VB-t, az új hozzáállásával nagyon kedveztek neki a csillagok állása, és úgy gondoltam, hogy Kaorinak innentől nehéz lesz győznie. Már bejelentette korábban, hogy ez lesz az utolsó szezonja, így ez neki extra terhet jelentett. Mivel Alysa után futott, nem tudott olyan felszabadult lenni mint amit annyiszor láttunk már a karrierje során. Nagyon kevésen múlt a győzelme, ez az egészben a legbosszantóbb. A tripla Flipet a program második felében ismételte, amire a kombinációt szokta rátenni, de mivel tegnap nagyon előre érkezve tudta csak megugrani, nem tudta rátenni a tervezett tripla Toeloopot. Igazából egy szimpla Toe-loop is elég lett volna neki az aranyéremhez! A Flip ismétlésével (3F+REP) ugyanis veszített a bázisértékéből 1.22 pontot, pedig ha rátette volna, azzal rögtön 1.62 ponttal és magasabb GOE-val övé lehetett volna az aranyérem. Sajnos itt jön be az, hogy ha valaki éveken át ugyanazt ugorja és ugyanolyan sorrendben, mint Kaori, és nem a tervek szerint alakul a program, akkor szinte már lehetetlen korrigálni. Már az is jobb lett volna, ha az első 3F-re rátette volna a 3T-t a program elején, biztos, ami biztos. Ááhhhh, nagyon kár ezért! Főleg, hogy a bírók nem pontozták le, amit a 147 pont is bizonyít, és ha tisztán fut, akkor neki adták volna az aranyérmet Liu ellenében.
Alysa Liu a kiegyensúlyozottság királynője, amióta visszatért, és a bírók nagyon kedvelik ezt. Az tényleg hihetetlen, hogy már években kell számolni azt, mikor esett el utoljára. A program maga azonban nekem nagyon üres, sokat korcsolyázik két lábon, és az előadás sem volt olyan átütő mint tavaly. Én ezt az 150 pontot, közte a 72 komponenst nagyon sokalltam. Viszont nagyon felszabadultan korcsolyázott, és a bírók mindig ezek felé az előadások felé billennek (lásd Tara Lipinski 1998, Sotnikova 2014). A jégtánc és férfi versenyben aranyérem nélküli USA után főleg azt éreztem, hogy itt most ha lesz esély, akkor Alysa felé billen majd a mérleg, ha Kaori okot ad erre (sajnos adott).
A rövid programban brillírozó Ami Nakait a kűrben csak a 9. helyre tették, bár megvolt a tripla Axelje, de itt többet ért az, hogy első szenior szezonjában nem annyira ismert még, és komponensekben, GOE-kban, sőt az ugrások tisztaságában is jobban górcső alá vették őt (Alysa is kaphatott volna hiányt az ugrásaira, de nem tette meg a panel). Őt még biztos látjuk sok évig, mert nagyon fiatal. Jövőre már Mao Shimada is szenior lesz végre, és biztos nagy csaták lesznek közte és Nakai között is.
Mone Chiba kicsit feszültebben korcsolyázott, de a 4. hely így is nagyon szép. A korcsolyázótudása lenyűgöző. Amber Glenn pedig mindkét programjában megugrotta a tripla Axelt, ami óriási dolog ebben a mezőnyben. Azzal, hogy leduplázta a Loopot a rövid programban, nagyon hátra került, de így is dobogó közelbe tornázta fel magát a kűrben. Az oroszok részéről indított Petrosyan végül 6. lett, ami talán nem volt annyira meglepő. A 4T-je az edzések során sem ment jól, és a versenyben is elesett belőle és hiányos is volt, a többi elem pedig nem volt elég éremre. Nehéz lehetett neki, mert sokat vártak el tőle. De az is igaz, hogy valószínűleg sérüléssel küzd most is, és eleve nem olyan kimagasló, mint a korábbi Eteri tanítványok.
Személyes kedvencem Sofia Samodelkina programja volt, főleg a rövid programban a csárdása. Lara Naki Gutmann is tetszett, akinek két különleges programja van idén. Jia Shin a kűrben mutatott kiváló programot, gyönyörűen korcsolyázik, és remélem sokat látjuk még a jövőben.:) Haein Lee is jól futott, vagy Petrokina aki sérülés után két nagyon jó versenyen van túl az EB után.
Remélem neked nagyon tetszett élőben @frogcarrott! Mindenképp várom a beszámolódat, mert élőben egész más lehetett ezt nézni.