ejb Creative Commons License 2000.08.19 0 0 22
Megláttam a topicot, gondoltam megpróbálok segítségként én is hozzászólni, s egyben válaszolni a topicnyitó által feltett kérdésekre.

1. Mikorra mi lehet belöled...
Ez az ami csak töled függ, mennyire vagy nyitott, mennyire vagy hajlandó váltani, idöben lépni és nem utolsósorban tanulni. Nem árt ha van önbizalmad (nem nagyképüség) és megfelelö fellépésed. Folytathatnám, de alább a többi dolog még részletezve lesz:

2. Milyen lehetőségeid vannak...
Azt kell erre mondanom, hogy ezt nem kellett volna megkérdezned. Ha olvasol újságot, nézel tévét, internetezel, akkor azt láthatod, hogy még a csapból is a lehetöségek folynak. Csak rajtad áll, hogy mennyire használod ki ezeket. Keresik az embert mint Magyarországon, mint külföldön egyaránt.
Azért van néhány építö jellegü hozzáfüznivalóm.
- Ha kezdö vagy, mindenféle gyakorlati tapasztalat nélkül, próbálj meg elkerülni egy multihoz. Van belölük elég (IBM, Siemens, Nokia stb...). Itt nem árt a nyelvtudás (Angol/Német). Ha bekerülsz egy ilyen helyre, hamar fel tudod mérni, hogy mi terem neked itt. Ha úgy látod, hogy nincs igazán perspektíva az elörejutásra, azaz a kártyák erösen leosztottak, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy két évre horgonyt versz, ráhasalsz a nyelvtanulásra, vagy egy új idegen nyelv elsajátítására, továbbá az adott technológiák minél elmélyültebb megismerésére. Nem írtad, hogy milyen szakterületen vagy érdekelt, ezért a magamét mondom. (Delphi, C++, Java (EJB) programnyelvek technológiák, OS/2, Windows NT, Unix/Linux op. rendszerek, SQL (DB/2, Oracle) adatbáziskezelök ismerete biztos siker a továbbjutáshoz. Most 2000-ben legalábbis. Ha ezek megvannak, akkor a következö amit tehetsz, hogy lépsz tovább. Ha mázlid van, akkor van lehetöséged az adott cégen belül továbblépni, ha nincs, akkor marad az álláskeresés.

- Néhány év tapasztalattal és a fent említett tudásanyag ismeretével, szerintem nagyok az esélyeid, hogy a kb. egy nagyságrenddel jobban fizetö külföldi álláslehetöségek valamelyikét megszerezd. Ha még nem kötötted le magad Magyarországon (lakás, család) a lépés egyszerübb. Sok helyen támogatják a család kiköltözését is, de ez mindig egy kicsit macerás. Ha már kint vagy és mondjuk programozol akkor próbáld megfigyelni, hogy hogy csinálja a nyugati mondjuk a programrendszerek fejlesztését. Tapasztalataim szerint lehet tölük tanulni, elméletben eléggé felkészültek, de gyakorlati tudásszintjük sajnos nem a legnagyobb. (Project Managment, Tervezés, Szervezés) ezeket elég tudományos alapon, és precízen csinálják. Ez az, ami ma Magyarországon nem megtalálható. (Tisztelet a kivételnek).

Azért itt is hamar észreveszi az ember, hogy hova juthat. Mindenesetre anyagilag a hazai viszonyokhoz képest semmiképp sem jársz rosszul. 3-4 év alatt összejön egy lakásra, autóra való. Megteheted, hogy hazaköltözöl, vagy kint maradsz. Ez már csak rajtad múlik.
Kb. ez az az idö, amig Te magad is rájössz arra, hogy képességeid és tudásod alapján mi az amit el tudsz érni a továbbiakban, és merre tovább. Nem hiszem, hogy ennél hoszabb távra érdemes gyakorlati tanácsokat adni, hiszen manapság még egy évre is nehéz elöre tervezni, nemhogy 5-6 évre.

A többi kérdésre feljebb nagyvonalakban választ találsz. Amiket elmondtam, az azonban csak egy lehetöség a sok közül. Nyelv és szaktudásod ismerete nélkül nehéz személyreszóló korrekt tanácsot adni. Azért csak fel a fejjel és összejöhet valami:-)