Törölt nick Creative Commons License 2000.08.19 0 0 212
"azer elotte gyozoggy meg arrol h nem valami finnorszagi sveddel allsz szemben :DDDD echte finneknel altalaba bejon a sved-szidas, finnorszagi sved viszont ijenert beveri az arcod"

Na, errol nem akarok vitatkozni, megyek tataba s zarom a vitat reszemrol. Csak imho szidni ugy altalaban nem nagyon rulez - bocs a tanitas :). Persze ugy mint pl. az USA s Kanada kozott, s gyakran szomszedi orszagok kozotti van ilyen "feszultsegek", verseny, van a svedek s a finnek kozott, ugy mint tampereik s turkuik kozott folyik kis viccelodes (ez nem komoly). De gyozni svedeket jegkorongban ez mindig fontos, athletikaban fontos Ruotsi-Suomi maaottelu, hagyomanyos oszi meccs. Vannak itt sved viccek - annyira nem kedvelem ilyen "sztereotypiakra" alapulo vicceket. A fatol kene latni az erdot, s eloitelektol az embert, igy kicsit naivan mondva.

A finnorszagi svedek - finnul suomenruotsalaiset - nyelvi kisebbseg, nem _etnikai_ kisebbseg, ok finneknek vallalnak magat, az Ĺland (Ahvenanmaa) -sziget Finn - Svedorszag közott - kulon kategoria. Ott kotelezo nyelv a sved, ez a szigetnek autonomiaja van, vegul is jol vannak. Finnorszagban kb. 8-10 ezer sved allampolgar el, s 294 000 finn, akinek anyanyelve sved. Ok altalaban ketnyelvuek, s ha van vegyes hazaspar (finn-sved anyanyelvuk), ok gyermekei altalaban svedet vennek anyanyelvenek, mivel a szulek ertenek, hogy fontos tudni skandinav szempontjabol svedul s ugyis a gyerekek jol tanulnak finnul.

Zsolt szokott ezt sved-kerdest valamikeppen gyakran osszekeverni, emliteni, "kiabalni", csak neha csodalkozom, minek. Lehet hogy sved szarmazasu vagy? ;-)), valamikeppen kisebbsegi szemmel, gondolom egy kisebbseghez tartozol, nezel a Finnorszagot - a fontos nezopont, nem tagadom. A kisebbsegi kerdesek fontosak neked, ugy mint sok magyarnak, de pl a Erdely helyzetet nem lehet jol osszehasonlitani, mas a kenyer s a suto.

Mennem kell a tataba, off line leszek egy darabig, mondok ezt az egyet meg egyszer,
kefelni kell ;-), a nyelvet jobb ugy is lehet tanulni.