"Megpróbáltam... - és sikerült."
Nem sikerült. Erre bizonyíték a következő mondatod:
"Ám ennek az égvilágon semmi köze sincs a szóban forgó problematikához."
Konkrétan és kizárólag ennek van köze!
És mivel fel sem ismerted, hogy mi a lényeg a populációdinamikában, ezért nyilvánvaló, hogy semmit sem értettél meg a magyarázatomból.
"A mutációk általi szekvencia-átszerkesztéses génkeletkezésről van itten szó, nem pedig holmi populációdinamikáról."
A kettő EGYÜTT dolgozik az evolúcióban.
Leírtam hogyan, de fel sem bírtad fogni. Most nem írom le újra részletesen, csak vázlatban:
1. A populációban születik egy mutált génváltozat.
2. Elterjed az új génváltozat és kiszorítja a régieket.
3. Egy új sikeres mutáció (szimpla valószínűségi alapon) már az új génváltozatban esik meg, így aztán még egy lépéssel tovább változik az adott gén.
4. És így tovább, és így tovább adódnak hozzá és halmozódnak fel az egyedi mutációk.
"A te gondolatmeneted alapján olyan szép színes új gént produkáltam, hogy csodájára lehetne járni, te meg még meg se dicsérted, hát ez a hála?"
Nem az én gondolatmenetem alapján csináltad, hanem a te zavaros elképzelésed szerint.
Próbáld meg felfogni: az általam ismertetett mechanizmus olyan általános, hogy semmit se számít semmilyen konkrét szekvencia. Nem lényeges!
Az elv a lényeg: a kétszázhúszezres populáció egyik egyedében keletkezik egy mutáció (1 változás) és elterjed a mutált génváltozat kétszázezer példányban a populációban, keletkezik az egyik példányban egy újabb mutáció (2 változás) és elterjed a populációban kétszázezer példányban, keletkezik az egyik példányban egy újabb mutáció (3 változás) és elterjed a populációban kétszázezer példányban, keletkezik az egyik példányban egy újabb mutáció (4 változás) és elterjed a populációban kétszázezer példányban, keletkezik az egyik példányban egy újabb mutáció (5 változás) és elterjed a populációban kétszázezer példányban... és így tovább, és így tovább, mire a populáció az adott génből egy olyan szekvenciát birtokol, ami tizennégyezer eltérést tartalmaz a legelső változathoz képest. "Átszerkesztődött" a gén.