Örülök, hogy írtál :) Egyrészt nagyon jó drukkolást kívánok a női versenyre, biztosan nagy élmény lesz nézni az arénában a kűröket! Voltam a 2018-as VB-n ugyanabban az arénában, ahol most az olimpia is van, és a belváros elég messze van, biztosan nagy tömeg lesz eljutni a versenyre, meg vissza a városba...így azt tanácsolnám neked, hogy ne próbálj túl sok programot süríteni a napodba, maximum a Dóm környékét nézd meg és sétálgass kicsit. Az értékeidre azt javasolom, hogy vigyázz, mert 8 éve is már elég sok shady alak volt a metróban, és akkor több japán szurkolótól is hallottam, hogy ellopták a pénztárcájukat, stb. Most biztos nagyobb a rendőri jelenlét, de akkor is vigyázni kell az értékekre.
Másrészt nem csodálom, hogy nagyon drágák a jegyek, és emellé még a szállás is tök drága. Nekem szerencsém volt Pyeongchanggal, mert akkor a szállásra is sikerült olcsót kifognom, meg eleve nem volt olyan érzésem, hogy drága lett volna minden. Csak a repjegy volt, ami drága volt. Összesen szerda-hétfő között mindenre fizettem kb. 450-500 ezer Ft-ot, repjeggyel együtt.
2022 után én sem voltam versenyeken amúgy...az egyetlen, amire elmentem, a tavalyi junior VB volt Debrecenben, mert nagyon kíváncsi voltam Mao Shimadára és Jia Shinre, és nem csalódtam, fantasztikus színvonal volt. De egyébként hébe-hóba követtem a versenyeket csak, főleg GP szezon és EB/VB.
Ami a jégtánc versenyt illeti, én személy szerint örültem Fournier-Beaudry/Cizeron győzelmének, mégpedig azért, mert alap korcsolyázótudásban sokkal jobbnak tartom őket mint a többieket. A Chock/Bates párral elhitették a bírók az elmúlt években, hogy miután a legnagyobbak visszavonultak előlük, ők a legjobbak messze magasan és nagyon túl lettek pontozva a versenyeken. A legdurvább példa talán az a világbajnokság volt, amikor eséssel is 134 pontot kaptak a szabadtáncra. Az idei FD-jük szerintem nem volt annyira átütő, és bár kiemelt hibájuk nem volt most, egyszerűen lassúak, nem olyan technikásak, pl. a twizzle-jük iciripiciri. Ezt próbálták jól elfedni Chock hosszú szoknyájával és látványos kosztümjével is, de a különbség így is bőven látszik. Az is igaz, hogy nekem Chock nem voltan olyan átütő, mint szokott lenni, kivételesen Bates szinte jobban tetszett. A csapatversenyen a két futás biztos, hogy sokat kivett belőlük. Lehet, hogy pl. a pár évvel ezelőtti kígyós programjukra egy kicsivel többet kaptak volna, de nincsen "ha"...Ez a 134 pont így is nagyon magas, amit kaptak. Mindenesetre összességében az apró megingásokkal is jobbak voltak a franciák és nem sajnálom tőlük az aranyat. Ez az amerikaiaknak persze nem tetszik, és mindenáron azt a narratívát próbálják elhitetni, hogy csalás történt, de legyünk őszinték: csak akkor kiáltanak igazságtalan pontozásért, amikor az érdekükben áll. Amikor C/B vagy más amerikai nyerte sorra az aranyakat kétes pontokkal, akkor fel sel merült. A francia bíró (és amúgy más is, pl. a spanyol) persze megtolta a FB/C-t, de a legjobb és leggyengébb pontszám kiesik és csak utána átlagolják a pontokat, tehát nem számított. Amúgy meg a nemzeti elfogultság nem meglepő jégtáncban, meg hogy blokkokba verődve pontoznak.
Az RD-ben is jobban tetszettek amúgy a franciák és bár a csapatversenyen kicsit jobbak voltak, a pontszámban ez nem látszódott meg, az már előjel volt a végkimenetelre is.
Amúgy meg a háttérben sokszor mennek a dealek és nem lepődnék meg, ha félig megállapodtak volna, hogy ha minden úgy megy, akkor a csapatverseny legyen az amerikaiké és a jégtáncban nyerhetnek a franciák cserébe (hozzáteszem hogy a csapatversenyben lehetett volna japán arany is...).
Egyébként Piper/Paul is nagyon tetszettek. Nem voltam túlságosan meggyőzve arról, amikor visszahozták a Vincent FD-t erre a szezonra, de itt most nagyon jól futottak és kimagaslottak. Az olaszoknak nem sikerült az érem, de csapatban legalább igen. Évek óta nem a legjobb programjaik vannak, és már egy ideje látszik, hogy a bírók nem igazán preferálják őket. A britek rontottak, de ők technikailag nem olyan jók, itt most ki is jött ez a hibával. Kolesnikék és Smart/Dieck tetszettek még úgy igazán.
Neked Chockék jobban tetszettek?
A férfi versenyről külön írok majd...:)