Abymot Creative Commons License 2026.02.14 -4 1 17570

Ha így lesz, akkor a 154-es vonal esetében lényegében semmi nem lesz a beharangozott - Kiskunhalason a budapesti IR-ekhez hatékony csatlakozásokat ígérő, az átépítés előttihez képest akár egy óra menetidőcsökkenésből.

Legalább a 154-es vonali (jelenleg sem pontosan órás ütemre) sűrítő járatokat illesztenék – amennyire lehet – a 150-es vonali „gyors” IR-ek érkezéséhez, egyrészt mert különben ezek a „gyors” IR-ek a „semmibe” (minden vasúti csatlakozás nélküli időpontban) érkeznének Kiskunhalasra, másrészt azért, hogy a 154-es vonal is nyerjen legalább egy keveset ezzel a négy évig tartó, 800 milliárdos átépítéssel.

Én erre jutottam ezzel kapcsolatban:

Így Budapesttől pl. Bácsalmásig az átépítés előttihez képest, ha nem is a beígért egy óra, de legalább fél óra menetidőcsökkenés megvalósulna (a 150-es átépítése és a sebesség 80-ra csökkentése előtt a távolsági vonatok páros óra:05-kor indultak a Keletiből és átszállás után Bácsalmásra páratlan óra:15-re lehetett érkezni, ami 3:10 menetidőt jelent (másik irányban 3:18 volt), az általam kigondolt rendszerben a „gyors” IR-ről a 154-es vonali sűrítőre átszállva 2:37 a menetidő (másik irányban 2:40).

Ha pedig a 150-es vonali „gyors” IR-eket – ahogy korábban felvetettem – páros óra:20 helyett páros óra:57-kor indítanák a Keletiből, akkor azok 95 perces menetidővel a következő páros óra:32-kor érkeznének Kiskunhalasra, pont illeszkedve az átépítés előtti csatlakozási rendszerhez. (És a „lassú” IR-ek mennének Kelebiáig.)

Ez valahogy így nézne ki:

Ebben a változatban Budapesttől pl. Bácsalmásigaz átépítés előtti 3:10-hez képest 2:20-ra csökkenne az utazási idő, vagyis tényleg kb. összejönne az egy óra csökkenés (de legalábbis 50 perc).

Előzmény: Lukács90 (17545)