Mazsola0070 Creative Commons License 4 napja -1 0 33412

Előkotortam már Vajda pár évvel ezelőtti felejthetetlen cikkét, melyben Baumgartnerék éttermének halászlevéről zeng ódákat, jól emlékeztem: ebben egy fél szó nincs arról, hogy a bajai halászlevet tekintené a halászlevek halászlevének, itt még valami balatoni-dunai-tiszai fúziós halászlére esküdött.

https://index.hu/kultur/degusztator/2023/04/03/halaszle-dunai-tiszai-balatoni-mimama-etterem-pierre-gasztronomia/

Ja és hát persze a halászlevek halászlevének elengedhetet hozzávalója a mangalicazsír (olvastam is valahol, hogy egykoron minden halász fél kiló mangalicazsírral a tarisznyában ment halászni, hogyha majd nekiáll halászlevet főzni, ki tudja kenni ezzel a bográcsot. Ez a hagyomány akkor veszett ki, amikor egyszer a tűző napon Józsi halász tarisznyájában megolvadt a mangalicazsír, amitől Józsi halásznak pirosabb lett a feje, mint a halászlé).

A másik ismérv, hogy a halászlevet (különösen profi éttermekben) úgy kell elkezdeni főzni, hogy a konyhán nincs egy deka pirospaprika sem, azt majd főzés közben hozza Fajszról (vélhetően szűzlányok hófehér combján) frissen őrölve (ha már Baumgartnerékről van szó vélhetően egy F1-es Ferrarival) gyorsfutár, amit a már fortyogó lébe szór bele a bogrács mellett a futárra várakozó vérprofi szakács....

Vajda arról sajnos nem értekezett, mi történik, ha a gyorsfutár defektet kap, akkor a szakács (aki nyilván nem mozdulhat el a fortyogó lé mellől, de pirospaprika helyett mégsem tehet borsot a halászlébe) kiküldi a kiskuktát a sarki kispiszkosba fél kiló lejárt szavatosságú kínai paprikáért?