Hello!
Erdekes a topik, a robotok is egy erdekes iranya a problemakornek, en viszont egy kicsit off leszek. Azert nem csak Holdennek irom a levelet, mert talan a tobbiek is erdekesnek talaljak.
Holden.
Mibol gondolod, hogy a vilag analog? Ha jol emlekszem olvastam, hogy az ido nem folyamatosan halad elore, hanem kis (nagyon nagyon kis) ugrasokkal - ugy is mondhatnank digitalisan.
Ez csak egy resze a kerdesnek, de nem tudom, hogy mitol lehetunk ilyen biztosak benne, hogy nem igaz-e ugyanez a tulajdonsag a vilagegyetem osszes aspektusara (pl. ter, energiamennyisegek (ehhez biztos tudna egy fizikus mondani valamit az energiaszintekrol, fenykvantumrol(?), anyagi reszecskek, ..).
Ezzel kapcsolatban eszembe jutott: tegyuk fel, hogy a vilagegyetem digitalisan, pontosan leirhato. Ez ketfajta leiras lehet: egy adott idopillanatbani allapot leirasa, vagy az egesz - kezdve a Nagy Bummtol, befejezve a Nagy Osszeroppanassal. Nyilvan eme utobbi leiras a leginkabb hipotetikus, mivel ismernunk kell a teljes jovot es multat is. Persze az elso leiras sem valosithato meg, mivel az eszleles, mint fizikai folyamat, korlatokkal bir (fenysebesseg)
Erdekes kerdes a masodik esetben, hogy le tudod-e irni ugyanezen a vilagegyetemen belul. Szerintem nem, mivel a leiras is a vilagegyetem resze lenne, tehat onmaga resze lenne. Azert ez nem igaz teljesen, hiszen ismerunk olyan jelensegeket, amelyek onmaguk reszeben teljes sajat strukturajukat ismetlik (fraktalok). Az egy idopillanat leirasa eseteben: akkor, ha a kovetkezo idopillanatot irnank le, akkor hosszabb bitsorozatot kapnank (mivel resze lenne az elso leiras is, ami addig nem volt benne. Habar a leirast kepezo reszecskek, energiak megvoltak elotte is, csak nem ilyen formaban elrendezve.) Ez elvezet ahhoz a ponthoz, hogy ha le akarsz irni egy allapotot, ahhoz a vilagegyetemben letezo valamiket (reszecskek, energiak) kell strukturaba rendezni (a leiras reszeve tenni). Egy bit leirasahoz kell legalabb egy ilyen valami. Az a valami nem akkor keletkezett(?) szoval a leirasnak tartalmaznia kell a valami csomo tulajdonsagat - ami azt jelenti, hogy nem lesz eleg valamink, mert csak a valamik leirasahoz sokszor annyi valami szuksegeltetik. (eleg zuros...) Ez van, ha a digitalis kodolasnak ezt a binaris formajat valasztjuk (ilyen pl.a CD lemez, RAM, ...). Nem kivitelezheto. Ha mas modszerrel probalkozunk, mashogy kodoljuk az osszes letezo adott idopillanatbeli osszes allapotat, akkor eljuthatunk oda, hogy a vilagegyetem leirasa pont onmaga (sot, ugy sejtem, hogy az egyetlen a vilagegytemen belul kivitelezheto leirasa - "kivul" pedig nincs).
Szoval vegul is a vegeredmenyben egyetertek Holdennel, azzal a kiegeszitessel, hogy ha nem analog a vilagegyetem, akkor sem tudjuk belulrol meghatarozni a kovetkezo allapotat, sot leirni sem.
Bocs, ha tulsagosan off lettem volna.
A topikhoz egy kicsit jobban illeszkedo kerdes (A-life):
ha krealunk egy digitalis vilagot (szabalyokkal, eletterrel, letezokkel, mest. elolenyekkel, ...) , akkor ezen vilagon belul leirhato-e onmaga?
(nem teljesen egzakt a kerdes, mert nem definialtam, hogy mi az a leiras, de azert igy is erdekes)
udv
jee