LAIKUS: Kentucky Bird dohányt megpróbáltam, kellemes. Bár nem érzem magam elég frissnek, fiatalnak ehhez a majdhogynem egzótikus ízhez (én ennél jóval markánsabb ízeket preferálok, és sokkal szikkadtabban), de ez egy ajánlható, jó dohány.
LEOPOLD: Nagyot néznék meglepetésemben ha Magyarországon a dohány termesztése, fórgalamzása etc nem valamely módon az állam monopóliuma lenne, de legalábbis felügyelete etc. Ugyhogy ennek nézz utána, törvényt ne sértenél. Egyébként (kb ugyvan az, ahogy LAIKUS mondja) dohányt magad termeszteni, még ha szabad is, nem egyszerű. Nehéz szakma. (Vegyük mindjárt csak a magot: olyan apró szemű mint a liszt, nagyon kell tudni hogyan bánj vele. Nem lehet csak ugy elszórni, elvetni, egy variáns, hogy valami hórdozóanyaggal keverve kell főldbe kerűljön, et c) Ráadásúl, könnyen elképzelhetőnek tartom, hogy ára, súlya aranyértékének megfelelő is lehet. (Minden esetre, egy könyv, ami tán segíthet: Takács Lajos: A dohánytermesztés Magyarországon. 1964-ben adták ki) Érdekel mire mégy a dologgal.
ARATOI: Öreg tajtéknak örűlj, nagy érték. Melyik oldalon melyik kép a Lévárdyban?
A fej belsejét tisztítsd meg esetleg ráégett kéregtől, de ügyelj, ne csupaszítsd le egészen a kő falig csak ugy szőrmentén, cseppet járatokat is szemrevételezd. Majd tömetet füstőlj el belőle. Könnyen lehet, hogy elsőre fertelmes íze lészen, de ne aggódj, néhány tömet után életre kél, mégha 30 éve nem szítták is. Adj neki időt, légy türelemmel, meghálálja. (Vagy add el nekem)
Szár és csutora problema megoldható bagatell, a fej a lényeg. Minden esetre lehetőleg együtt intézd szár-csutora kérdést (én helyedben tanácsért, segítségért, ajánlatért kapcsolatba lépnék valamely pipaiparossal, pl maestro Galwitz & Co, (cim, telef Topicban ha bogarászól, megleled)), LAIKUS ajánlotta meggyfa szár ideális, de megteszi más is, csak esztergálni tudó szakember kelletik etc. Míg egyéb mególdást nem találsz lötyögős szárra, nézd meg LAIKUS 625.-t , amit ZEINSTEINnek ajánl, vagy kóccal körűlcsavarva tömítsd, ugyanúgy működik. Ha csutora szaruja csak „picit sérűlt", akkor szídd csak nyugodtan ahogy van. Ellenben ha szét van rágva, hát tetess rá másikat mert foszlósra harapott szaru csutorát színi nagy büntetés. Karbantartasi instrukciót jócskán találsz lentébb, ha konkrét kérdésed van, tedd fel.
PIPÁSOK, álljunk csak meg egy pillanatra! most végre eszembe jutott! hogy fontos dologról feledkeztem meg ezideig tajtékok kapcsán. Mea culpa etc, már rég kellett vólna mondjam, dehát tán jobb későn mint egyáltalán. (pedig eszemben volt mikór Dr.PLUMB s BM betétes pipái kapcsán tettem 652.-t, vagy legutóbb, mikoris OLIMEX az újkeletű trubka-ját mesélte a 699.-ben)
Nos, tehát: gyökér pipával ellentétben
tajték égéstér falán ne hagyj kérget képződni, kiváltképp ne érdeset, göröngyöset, vastagon!
Továbbá SIRASO 718.-ban említette lerakódást, „… vmi enyhén nedves, ragadós kondenzátum …" -ot sem. Mindezeket ugyanis kő anyaga nehezen tűri, pórusai nem szellőznek, s könnyeben sérűlhet, akár még el is tőrhet. Vonatkozik ez mindenféle tajtékra, lett légyen az tiszta tömb, tömbösített vagy betétes fej.
Használat során tűztér belseje szép feketére ég, ez elkerűlhetetlen, de szükséges is. Ha kellő sürüséggel (alkalmasint minden tömet után, hátmég ha nedves dohányt szívsz), puha papírral példul, kőrbetőrlöd, s szükség esetén kérget/lerakodást óvatosan, kíméletesen eltávolítod, az ugy kb megfelelő, s azután az adja magát, nem nehéz ügy.
Szűrőt, filtert öreg tajtékba beleerőltetni magam részéről blaszfémiának tartom.
Na, s aztán itt van ez a -immáron idűltnek tekinthető- dohánytárolási mizéria: bár eddigiekben sokszor, sok szó esett róla, remek javaslatokat, kipróbált módszereket tárgyaltunk ki. Ugyhogy problémáitokat nem igazán értem, hiszen bizonyos vagyok benne, hogy mindegyikünk talál számára alkalmas technológia s segédeszközre való utalást valamelyik, a témát érintő hozzászólásban.
Igy aztán felvetődnek bennem kérdések, elsőre is: hát milyen intenzitással pipáltok Ti, hogy dohány rátokszárad? Azutánmeg; nem tapasztaltátok még meg, hogy szikkadtabb dohány sokkal tökéletesebben ég, jóval kellemesebb füstöt ad? Asejó ha nagyon száraz, de legalább olyan kín túl nedvesen színi. Ha másként nem tudsz meggyőződni dohányod megfelelő nedvességéről, ugy szakértők azt tanácsólják, végy bő csipetnyi dohányt, szorítsd jól össze, s papírlapra tedd le. Ha soká ugymarad, hát túl nedves, hagyd még szikkadni, ha töredezve rögvest széthullik, hát túl száraz, hintsd meg valami lével, lehetőleg szesszel. Ha, mint bírka rugós gyapja szép apránként elkezd kinyiladozni, tárúlkozni, dohányszálak eredeti fórmájukat felveendő, egymástól eltávolodnak, na akkor kb jó, eléggé száraz/nedves, használható. Namármost, itt ugye figyelembe kell venni, hogy milyen fajtájú, mennyire durva vagy szálas vágatú a dohány, de józan paraszti ésszel s gyakórlattal mutatja az magát, nem őrdöngősség kitapasztalni. Merthogy ki kell.
(Vannak általános érvényű szabálok, igazságok, a pipálás zöme (ja, mindenképp amik „gusztus diktálja" kategóriába sorólhatók) azonban, jobbára saját tapasztalok szerint kialakúlt, majd megszokássá vált rendíthetetlen meggyőződés lesz. Vagy ahogy ALEA írta párszázzal ezelébb: "… vallásháborúra is okot adható …" hitté kövesedik. (Idézet szabad megközelítésben, finom rizlingek akadályoznak összefüggés etc pontosításában))
Gyökér és egyéb fa pipáimból minden dohányt szikkadtan szílom, tajtékhoz mégszárazabb dukál. Krétapipából annál is szárazabban, míg cseréppipámból váltakozva hól jó nedvesen, hól kevésbé (pipája s dohánya válogatja), használok.
Tárolást a "… múlt század …" hetvenes évei óta passzentós parafa dugóval ellátott, széles szájú, direkt e célra készűlt bévűl mázas cserépedényekben. Ezek valószínüleg emberséges árakon kaphatók ma is. (Egészen bizonyos, hogy más híján a célnak jó fórmájú befőttesüveg alkalmas tetővel ugyanugy használható) Ha szükség nagy ritkán ugy hozza, dohányos bóltban olcsón kapható kis alumínium (mintegy 3 cm átmérőjű, ca 4 mm vastag, lapjain juggatott) nedvesítő betétet rakok a tetejére. (Jobb pipásbóltokban bizonyos, hogy kapni)
Még szivarjaim egy részét is igy tárolom, amiket kötegben kapok, egyszerűbb mindenestűl jarba bétenni. Humidorom nekem is van, bár pipadohány tárolására nem használom. Semmi kifogásom ellenük, szivarokhoz majdhogynem muszáj, de általában egy jó minőségű humidor értelmetlenűl drága. De ha elérhető áron hozzájutsz, hát nosza!