Na szóval:
Én idén sem voltam kint, és addig ki sem megyek amig ez a pálya európai szinvonalú nem lesz. Ami szerintem nem most lesz.
A lényeg: Először akkor voltam kint amikor a pálya tök új volt. Abban az évben (vagy a következőben?) rendeztek ott kamionversenyt, ami egyébként fasza volt, már nem emlékszem pontosan, talán 86-ban lehetett? Az egyik rokonom bent dolgozik a pályán, Ő még be is vitt minket a boxokhoz, az akkoriban baromi jó volt.
Akkor szemügyre véve a pályát és a környező körülményeit, ami szánalmas volt, hiszen szinte még semmi sem volt készen, porban-mocsokban lehetett bejutni, se wc-k, se utak, semmi sem volt, no de betudtuk annak hogy új volt.
Aztán legközelebb 1996-ban voltam ott harmadmagammal a Forma-1-en. Bár hozzátartozik sok kedvem nem volt menni, mivel a TV közvetitést pár hideg sörrel jobban élvezem, meg persze visszagondoltam a kb 10 évvel azelőtti körülményekre.
De haverom rábeszélésére meg a faszán beharangozott "100 milliót költöttünk a pályára és környezetére", ami a Berényi féle csapattól elhangzott, azt gondoltam, hogy 10 év alatt csak felhozták egy szinvonalra a pályát. Ugyanis külön kihangsúlyozták, hogy extra utat épitettek a tribünökhöz, meg minden milyen fasza lett.
Oké, megvettünk fejenként 40 ezerért 3 db Gold tribün ülőhelyet csak vasárnapra. Akkoriban az még nem is volt olyan kicsi pénz. Amikor odaértünk, elszörnyedtünk. Még mindig szőlősorok között jutottunk be, por, mocsok, parkolni csak a domboldalban a szőlősgazdák extra magas parkolási tarifáival lehetett. Amig a "parkolóból" eljutottunk a Gold tribün bejárati kapujához a bokáig süllyedő homokban és mocsokban addigra elindult a verseny. Tehát lekéstük a startot.
A belépés után következett a meglepetés. Persze csak az első: a beharangozott "100 millióból" sikerült egy járdát kiépiteni, ami a kaputól a tribünig vezetett és kb 80-100 cm széles lehetett. Magyarul egy, azaz 1 kemény ember elfért rajta. Ezen kellett eljutnia a Gold tribünös vendégeknek -pár 10 ezernek- a helyükre. Undoritó volt.
Amikor leértünk következett a fő meglepetés: a biztonságiak nem engedtek be minket a 120 ezerért megváltott ülőhelyünkre, mondván elfogytak a helyek. Több helyen próbálkoztunk, de csak az ülőhelyek mögötti állóhelyekre tudtunk bejutni, ahol természetesen már rétegekben álltak az emberek és csak mögölük tudtunk nagy nyújtózkodások árán valamit látni.
A verseny végével azt hiszem a visszajutást nem kell ecsetelnem. Bokáig érő homokban, mocsokban és emberi ürülékeket kerülgetve vergődtünk vissza a kocsihoz, ahonnan a kijutás további órákat vett igénybe.
Akkor megfogadtam, hogy soha többet nem megyek ki erre a mocskos, undoritó és embereket megalázó kommunista vezetésű rohadt pályára. A médiákban egyébként utána lett egy kisebb -sajnos csak egy kisebb- botrány, ahol azt feszegették, hogy Németországban állitólag nyomtak még plusz jegyeket (Gold tribün) és ezáltal sokkal többet adtak el, mint amennyi ülőhely egyáltalán volt.
Persze ezt a kommunisták azonnal tagadták! Vazzeg ott voltam, velem esett meg és ezek meg cáfolták! A pálya megözelitése katasztrófális volt és most is az. A beharangozott 100 milliós beruházásokat bőven lenyulták bizonyos emberek. Nekem ne mondják, hogy egy szánalmas 100 ezer forintos betonjárda 10 millióba került. Rohadt mocskos szemét hazugság! Ha az ember megvesz a Gold tribünre egy jegyet , akkor elvárja hogy azt meg is kapja! Nem igy volt. A velünk harmadikként tartott német ismerősünk a mai napig emlegeti a Hungaroringet 1996-ból. Igaza van. Ilyen mocsokságot csak a kommunista eszmékkel felruházott vezetés tud csak végigvinni. Dögöljenek bele a lenyúlt 100 millióikba és vegyenek rajta gyógyszert! Soha többet nem megyek még csak arra a környékre sem. Azóta hivott már a rokonom is Forma 1-re, még boxlátogatást is kinált, de nemet mondtam. Egyszerűen nincs szükségem arra hogy egy ilyen balkáni kommunista mocskot lássak, ahol csak a lenyulás meg az átbaszás megy. Láthatok ilyet minden nap bárhol az országban.
Voltam Európában pár pályán már korábban, de ilyen gusztustalan mocskot még nem láttam. És akkor még a kedves Deutsch Tamás sportminiszter Úr ad tenyérbemászó felvilágositást a verseny előtt arról, hogy ez a MAGYARORSZÁG micsoda egy fantasztikus kis gyönyörű ország, aki FORMA 1-et rendez és erre milyen büszkék lehetünk. Hát legyen rá Őkegyelmessége büszke, mert én inkább hányok tőle! Fogadni merek egyszer sem volt a boxutca és annak környezetén kivül, ahol nincsenek utak, wc-k, parkolók, ahol az ember nem kapja meg a jegye ellenszogáltatását.
Ja és még egyre büszke lehet: a 75 ezer Forintos 2 korsó sörre, amit a finn szurkolók hazájukig visznek a halántékukhoz szoritott pisztoly emlékével egyetemben.
Ilyen sehol máshol nincs, csak itt nálunk. Szégyen és gyalázat. Gondolom nagy változás azóta sem történt jó magyar szokás szerint, legalábbis amit a tv-ben láttam, bőven elég volt.