Kedves @nagykunsági és @Kapocska,
köszönöm a tudásotokat és tippeket: talán már én is egy fokkal jobban értem a saját rendszeremet.
Valószinűleg ott lehet az eredendő hiba, hogy elöször (~10 éve) csak gázkazán volt, s a csövezés ezt szolgálta. Nem volt hőszivattyú, s nem volt puffer. Amikor a hőszivattyút és a puffert beépitették, valószinűleg rossz helyre csövezték be a puffer-t a meglévő rendszerbe, ha jól értelek Titeket: igy a kikevert beállitott vizhőfokot tovább hűti a pufferből kijövő áramlás.
@Kapocska (134195): padló és menyezet fűtésünk van - emiatt jobb talán, ha nem a gázkazánon próbálom én eltalálni a jó előremenő hőmérsékletet, hanem besegit a keverőszelep (?).
@nagykunsági (13198): igen, jól látod a rendszert (hőszivattyú fix 35 fok-->puffer-->ház).
- a csövezés furcsaságát szerintem a kiépités sorrendje indokolja: amit feljebb irtam. A hőszivattyút később tették be, s valószinűleg ők bénázták el a csövezést (?).
- kazán: igen, 24kW.
Próbálom leszűrni a tanulságot, megoldást:
- ideálisan, hosszú távon: újracsövezés? (ahogy @nagykunsági irtad)
- rövid távon, "sufni-tuning" módszerrel pedig egyszerűen zárjam ki a csapokkal a puffer-t? (amikor gázüzemre váltok; nagyon ritkán)
- vagy hagyjam igy, de akkor ha jól értem, fűtési veszteségem van és a rendszer is sokkal lassabban fűt fel.
köszönöm,
M