11_11 Creative Commons License 2026.01.10 -1 0 6979

2026 1. 10 /  Az evangélium Lukács szerint :fej: 22 :71 v

+ >>>(4-5, 9, 18-20, 23, 27, 32, 36, 42, 50-53, 55, 57, 59, 65, 68, 71.v)

V. JÉZUS SZENVEDÉSE

Júdás árulása. 4 Elment, hogy megbeszélje a főpapokkal meg a templomőrség vezetőivel, hogyan tudná nekik kiszolgáltatni. 5 Ezek örömmel fogadták, és megegyeztek vele, hogy pénzt adnak neki.

Az utolsó vacsora előkészítése. 9 „Hol készítsük el?” – kérdezték.

Az Oltáriszentség alapítása. 18„Vegyétek, osszátok el magatok között. Mondom nektek: nem iszom a szőlő terméséből addig, amíg el nem jön az Isten országa.”19 Most a kenyeret vette kezébe, hálát adott, megtörte és odanyújtotta nekik ezekkel a szavakkal: „Ez az én testem, amelyet értetek adok. Ezt tegyétek az én emlékezetemre.” 20 Ugyanígy a vacsora végén fogta a kelyhet is, és azt mondta: „Ez a kehely az új szövetség az én véremben, amelyet értetek kiontanak….23 Erre kérdezgetni kezdték egymást, ki az közülük, aki ilyet tesz…..

Tanítás az alázatosságról. 27 Mert ki nagyobb, aki az asztalnál ül, vagy aki felszolgál? Nyilván az, aki az asztalnál ül. Én mégis úgy vagyok köztetek, mintha a szolgátok volnék…

Péter tagadásának megjövendölése. 32 De imádkoztam érted, nehogy megfogyatkozz a hitedben. Amikor megtérsz, te erősíted majd meg testvéreidet.”… 36 „Most azonban – folytatta – akinek van erszénye, vegye elő, ugyanúgy a tarisznyáját is. Akinek pedig nincsen, adja el a ruháját, és vegyen rajta kardot…..

Ima a Getszemáni kertben. 42 „Atyám, ha akarod, kerüljön el ez a kehely! De ne az én akaratom teljesüljön, hanem a tied!”….

Jézus elfogatása. 50 Egyikük mindjárt le is sújtott a főpap szolgájára, s levágta a jobb fülét. 51 De Jézus így szólt: „Hagyjátok, elég!” Aztán megérintette a szolga fülét és meggyógyította.52 Az ellene kivonult főpapoknak, a templomőrség tisztjeinek és a véneknek pedig ezt mondta: „Mint rabló ellen, úgy vonultatok ki, kardokkal és dorongokkal! 53 Amikor naponta ott voltam a templomban veletek, nem vetettetek rám kezet. De ez a ti órátok, a sötétség hatalmáé.”…. 55 Az udvar közepén tüzet raktak, és körbe ülték. Péter is közéjük ült. 57 De tagadta: „Asszony, nem is ismerem.”….

59 Alig telt el egy óra, másvalaki bizonygatta: „De igen, ez is vele volt, hiszen galileai.”….

Jézus kicsúfolása. 65 És mindenféle szitkokat szórtak rá…..

Jézus a főtanács előtt. 68 Ha pedig kérdezlek benneteket, nem feleltek….71 „Mi szükségünk van még tanúkra? – mondták erre. – Magunk hallottuk a saját szájából.”….

Előzmény: 11_11 (6978)