11_11 Creative Commons License 2026.01.09 -1 0 6978

>>>>> ( 39-41, 43-46, 47-49, 54, 56, 58, 60-62, 63-64, 66-67, 69-70, v)

Ima a Getszemáni kertben.

39 Ezután kiment, és szokása szerint elindult az Olajfák hegyére. A tanítványok is elkísérték.40 Amikor odaért, kérte őket: „Imádkozzatok, nehogy kísértésbe essetek!”41 Aztán odébb ment, úgy egy kőhajításnyira, és térdre borulva imádkozott:…. 43 Megjelent neki az égből egy angyal, és megerősítette. Halálfélelem kerítette hatalmába, és még buzgóbban imádkozott.44 Verejtéke mint megannyi vércsepp hullott a földre.45 Aztán abbahagyta az imát, és visszament a tanítványokhoz. Azok közben elaludtak bánatukban.46 Rájuk szólt: „Miért alusztok? Keljetek fel, és imádkozzatok, nehogy kísértésbe essetek!”

Jézus elfogatása.

47 Mielőtt még befejezte volna szavait, egy csapat érkezett. Júdás vezette, egy a tizenkettő közül. Jézushoz közeledett, hogy megcsókolja. 48 Jézus megkérdezte: „Júdás, csókkal árulod el az Emberfiát?”49 Amikor a tanítványok látták, hogy mi készül, megkérdezték: „Uram, kardot rántsunk ellenük?”… 54 Elfogták, és a főpap házába vitték. Péter messziről követte…..56 Egy szolgáló meglátta, hogy ott ül a tűznél. Szemügyre vette, aztán megjegyezte: „Ez is vele volt.”…… 58 Nem sokkal ezután egy másik vette észre: „Te is közéjük tartozol” – szólt neki. Péter tiltakozott: „Ember, nem tartozom.”…. 60  „Ember – tagadta újra Péter –, nem tudom, mit beszélsz.” Még ki sem mondta, máris megszólalt a kakas.61 Az Úr megfordult, s rátekintett Péterre. Péternek eszébe jutott, mit mondott neki az Úr: „Mielőtt ma megszólal a kakas, háromszor megtagadsz.”62 Kiment, és keserves sírásra fakadt.

Jézus kicsúfolása.

63 Az emberek, akik őrizték, csúfot űztek belőle és bántalmazták.

64 Befödték a fejét, és kérdezgették: „Találd el, ki ütött meg?”…..

Jézus a főtanács előtt.

66 Mihelyt megvirradt, összegyűltek a nép vénei, a főpapok meg az írástudók, és tanácsuk elé állították.67 „Ha te vagy a Messiás – szólították fel –, mondd meg nekünk.” Így válaszolt rá: „Ha megmondom is, nem hiszitek el…..69 De az Emberfia mostantól fogva Isten hatalmának jobbján fog ülni.”70 Erre egyszerre közbevágtak: „Tehát te vagy az Isten Fia?” Ő pedig ezt mondta nekik: „Ti mondjátok, hogy én vagyok.”….

Előzmény: 11_11 (6977)