Kashai Creative Commons License 2000.08.15 0 0 17
Szobiszörp!
Az irodalomról: Három könyvet nagyon ajánlok. Az egyik The Hunting Falcon. Bruce A. Haak írta. Gyakorlatilag a sólymokkal való solymászatról minden benne van (Északi, Vándor-, Sivatagi(barbary),de legfőképp Prérisólymokkal nyomul).Ez kb.20 angol font.
A második, ragadozómadár-ismerettel, tenyésztéssel, solymászattal, mindennel együtt biblia-értékű könyv Nick Fox: Understanding the Bird of Prey. Ennél átfogóbb könyvet nemigen láttam. Az író egyébként irányítója volt a Mauritius Vércse, illetve az Új-Zélandi Sólyom zárttéri tenyésztés-programjának, ami a faj megmentésére irányult, és sikeres volt. Nagyon profi könyv, 38 font.
Héjához a legtutibb könyv amit láttam, az Michael McDermott: The Imprint Accipiter. Ez a könyv haladóknak szól, tehát alapismereteket nem nyújt, de elképesztő egy könyv. Ez úgy rémlik, 55 dollár volt. Mindhárom könyvet meg tudod rendelni a COCH-Y-BONDDU BOOKS kiadótól. Elvileg megtalálod őket a neten, de ha nem, a tel és faxszámot meg tudom adni.
A héjáról: Nézz körül a környékeden, mert eljött a szezonja, és a fácántelepeket megszállták a héják. A telep őrzői kis szerencsével raktak ki héjakosarat, oda a héja bevág. Szóval keress egy fácántelepet!
Az, hogy hazaviszed a héjádat, az a következő módon néz ki: Fel kell szerszámoznod. Lábtól távolodva: béklyó, forgókarika, póráz. Utána megpróbálod kézreültetni (kesztyűs!). Le fog ugrani. Százszor. Ez az idegeid első próbája. A kesztyűdben végig tarthatsz húst, hogy lássa a kaját (elvégre az ehség által lett megfogva). Amíg ezt játszod legyél egy csöndes zárt helyen, ahol lehetőség szerint semmi sincs rajtad kívül. Se bútor, se semmi. A madár idővel lehiggad. Ha már elkezd enni a kezeden (napi egy etetés!), akkor elkezdheted úgy adni a kaját, hogy nem kézreveszed és eteted, hanem odanyújtod begymagasságban a kezedet (kajával), és ő át fog lépni. Később ugrani, majd szállni. Először zsinóron, majd szabadon...
Kashai