Ambivalens érzéseim vannak a csehszlovák írószeriparral kapcsolatban.
A ceruzáik szerintem elég szarok, már amennyire emlékszem. Lehet hogy iskolás korom óta összekapták magukat, bár a fene tudja. Ugyanazok voltak a gondjaim nekem is. Ezen kívül a Koh-i-noor grafitfokozatok sokkal keményebbek, mint más gyártóké. Az isiben erőltetett HB fokozatot nagyon utáltam, halovány mint a lepkefing. Ugyanakkor más gyártók HB fokozata teljesen jól használható, olyan mint a Koh-i-noor-nál a 2B. Nyilván gyártója válogatja, a japánok meg amúgy is lágyabbra veszik a betéteiket, de akkor is kilógnak a cselákok a tornasorból, persze lefelé.
Ugyanakkor a töltőcerkáik.... Az a boldog gyermekkor, a letekert burkolatból képzett köpőcsővel, meg azzal, hogy a kreatívabb polgáriskolatársak a mini D1 betéttel golyóstollá alakították... :-))) A fekete arany 5900 és 5905, illetve a klasszikus 5201 és 5205 szerintem a szép és funkcionális töltőceruzák között igencsak a csúcson van. De asszem ezzel nem csak én vagyok így, mert a fene tudja hány évtizede gyártásban vannak. Nekem a vastagabb fazonú 5205 az egyik etalon. Főleg a régebbiek, ahol még szép színű rézből van a mechanika. Ráadásul ez a fazon névlegesen 2,5 mm-es, így a vastagabb, lágyabb grafitok is passzolnak bele. Persze mindenféle fokozatú cselák bél is akad hozzájuk, de azt el kell ismerni, hogy egy 2 mm-es Staedtler Mars Carbon 2B, vagy hasonló japcsi mellett labdába sem rúghatnak.
De hamár cerka: én csak mechanikust használok, viszont jóanyám kizárólag a hagyományos fa ceruzákkal rejti a fejtvényt. Mindig vadásztam neki a lágyakat, mert a fényes újságpapíron nem mindegyik fog jól. Aztán amikor vittem neki Staedtler Mars Lumograph 6B ceruzát, akkor mondta, hogy itt meg is állhatunk, ennél már nem kell jobb, de rosszabb sem. A grafitja lágyan és erőteljesen fog még fényes papíron is, illetve kiemelte, hogy jól, és szakadozás meg törés nélkül lehet hegyezni a fáját. Ami neki azért kihívás, mert elég gacsosak az ujjai az izületi gyulladások miatt. Elég sok helyen kapni, esetleg a nagyon Bések után kell kicsit nyomozni, de a Kecskemét Irodaszernél vannak. Ja, és azért egy Staedtler Mars Plastic radír minimum megjár melléjük.