Létezik olyan, hogy nem esik valaki feleslegesen túlzásokba, mikor rátapintok valahol a lényegre? Miféle "gyűlöletről" van itt szó?
Csak egy szimpla ténymegállapítás volt, a belváros nagyjából így néz ki, vannak a külföldiek+vállalkozások, és a helyi, nem éppen értelmiségi réteg, eltérések persze adódnak mindenhol. Elég, ha csak kint vagy az utcán és látod, hogy milyen emberek laknak egyes környékeket, és kik jönnek-mennek be az ajtón.
Az a világkép csak még nagyon tájékozatlan, kis faluból frissen Budapestre költöző 18-20 éves fiatalokban él, miszerint a belvárosban lakik az "elit" és ott van "minden", meg vannak "nagyon durva külvárosok", ahova nem szabad kimenni, mert azonnal kinyírnak. (Kicsit eltúloztam, de kb. tényleg ilyesmi világkép él egyesekben.)
Aki tájékozottabb, az tudja, hogy az értelmiség rég a külsőbb, zöld kerületekben és az agglomerációban lakik, a belvárosban meg a külföldieknek és a lumpeneknek egy sajátos mixe alakult ki, megspékelve a dolgozni és csövelni bejáró átmenő forgalommal.
Igaz, hogy így ennek nem sok köze van a közlelekdéshez, de hát néha elkanyarodik a téma, van ilyen. Csak arra próbáltam reagálni, hogy ilyen feltételekkel ne nagyon várjuk, hogy a házak állapotában bármiféle változás fog bekövetkezni. Ahhoz valóban nem kellett volna elűzni a valódi polgári réteget, de ennek szerintem nem az autótartás korlátozása az oka, hanem politikai indíttatásra történt, és jóval régebben lezajlott már.
De akkor legyen közlekedés: más is tapasztalja, hogy fűtés gyakorlatilag nem létezik mostanában a BKV járművein? Én nem vagyok fázós, utálom pl. a máv állandóan tűlfűtött vagonjait, de ilyen időben előfordul, hogy jól esne a 20-30 perc alatt egy kicsit felmelegedni a buszon/villamoson. Ehhez képest talán a VT Arriva új buszain működik egyedül a dolog, azon kívül szarva van bele mindenhol, rosszabb esetben még jéghideg befúvást is kap az ember a fejére. Gondolom ezzel is próbálnak spórolni egy kicsit, ugyanúgy, mint nyáron a klímával, amik az elmúlt 2-3 évben úgy 5+ éves kortól felfele semelyik járműven sem működtek már.