misinator Creative Commons License 2025.12.04 0 0 2609

"...

Pár napja már nem azzal* dolgozok leginkább (munkahelyi gazdasági döntés, nem rólam szól, de nem kommentálom az észszerűségét), hanem egy 2011-es, kézi váltós, 1.6 benzines Octaviát kaptam cserébe.

Nem velem szúrtak ki..."

*Elektromos Golf.

De velem is kiszúrtak, mert fáj a bal csípőm és térdem a kuplungolástól.

De munkavállaló a státuszom, hát ez van...

Viszont a kollégával szúrtak ki igazán, mert a Golfba nem fér be semmi rendesen, amit szállítania kell (összekötő autó; hűtőtáskák, gyógyszerek, orvosi műszerek, tolókocsik, raktári anyagok stb.), ráadásul az úgy 20 kilométerre lévő szatellit kisvárosi kórház és a központ között csak max. kétszer tud fordulni, mert ennyit bír az akksi ebben a hidegben...

Naponta tölteni kell 60 km-es maradék hatótávtól csurig. Hogy meddig fogja bírni?

Na szóval Skoda Octavia 1.6 benzin, 2011-es évjárat, 370000 km.

Gázadásra balra húz, motorfékre jobbra. (Szervíz szerint rendben van) Kiüthetetlen check engine, makacs világításhibák (he-he).

Eszi az olajat és a vizet.

De a legszebb, hogy kapott egy igazi költségvetési intézmény szemléletű motorfelújítást; csak gyűrűzték a motort.

Nincs motorfékje.

Mondjuk ereje sem...

Annyira semleges lett a karakterisztikája, mintha Atkinson ciklusban múködne ;-)

De azzal ellentétben legalább fogyaszt. Sokat.

Városban 10 alá nem megy le.

De nem csak annyira nincs motorfékje, mint az 1.0 T-GDI DCT-nek.

Hanem gyakorlatilag mintha üresbe dobálnám a váltót. Enyhe lejtőn kettesben motorfékkel gyorsul...

Úgyhogy át kellett állnom a vezetési stílusban.

Nem pl. 1-2-3 s a 4. már motorfék, vagy pl. 1-2 és a 3. már motorfék, hanem 1-2 motorfék, vagy 1-2-3 motorfék, stb.

Mindezt ugye úgy, hogy elképesztően rövid a végáttételezés (Lásd még Golf IV, Seat Altea XL 1.6).

Rendre lenézek a váltóra, hogy tudok e még rakni egyet, vagy kettőt?

Hogy nem harmadikban vagyok, hanem ötödikben?

Ötödikben 60-nál már 2000-et forog.

Igen; az 1.0 T-GDI DCT is, de ott még van két fokozat ;-)

Tisztára, mint amikor a 80-as években gyerekként szájtátva hallgattam apám sofőr ismerőseit, akik rendre sztorizták, hogy amikor az M7-esen jártak, akkor a nyugati autók sofőrjei az érdi emelkedőn rendre felmutatták a legendák szerint, hogy még van két fokozat.

Végül is...nagyon szerettem vezetni ismerősöm MB W124 260 E kézi váltós autóját.

S arra emlékszem, hogy városban sokszor még 4.-ket sem kapcsoltam. (LPG-s volt).

Így már akár igaz is lehetett néha a legenda...

https://www.automobile-catalog.com/performance/1988/1520465/mercedes-benz_260_e_5-speed.html

Előzmény: misinator (2582)