Nemrég kicsit utánaolvastam (meg beszéltem is olyannal, aki járta egy-egy szakaszát) a Via Transilvanica útvonalnak. A leírás szerint - a honlapján fenn van magyarul is - a szállások (többségében magánszállások) a falvakban 60-80 lejért elérhetőek. Az kb. 5-6000 Ft. A legtöbb helyen lehet kaját is kérni, összesen 100 lej körül még jól is lakik az ember.
És akkor ott a Kéktúra, ahol jó, ha 10 ezer alatt van szállás, még az ország keleti felén is. És erre rájön a fűtés, az egyéjszakás felár (nem úúúgy, nem röhög...), az egyszemélyes felár, és még egy kávé sincs benne.
Az élelmiszerárak, fogyasztói árak ugyanazok, mint Erdélyben. Akkor hogy is van ez? Sokszor szóba kerül a vidéki elnéptelenedés, ott vannak üresen - 1-2 személlyel max. - hatalmas házak, miért nem lehet kiadni egy szobát? Nem éri meg a nyugdíj mellé? OK, nem egy fix jövedelem, de ennek így az az eredménye, hogy odamegy a túrázó reggel, aztán este felszáll a buszra/vonatra és hazamegy, és/vagy vadkempingezik.
Ahogy láttam a statisztikákat, eléggé megtorpant a Kéktúra teljesítők éves száma. A Via Transilvanicáról nincsenek adatok, de állítólag legalább 35 ezren vágtak már neki, úgy, hogy gyakorlatilag 2 éve létezik.
A Camino de Santiagonak nagyon szép hivatalos honlapja van, olyan statisztikákkal, hogy ihaj...
https://oficinadelperegrino.com/en/statistics-2/
Több mint 2000 magyar váltotta ki a credenciát csak ebben az évben (tehát akik legalább 100 km-t gyalogoltak valamelyik caminon), csak a portugál parti utat - ami szintén néhány éve lett kijelölve - annyi magyar járta, mint ahányan az OKT-t befejezték. Igaz, Portótól az csak 270 km.
Hogy mi van a Mária-utakkal, arról semmi infó. Pedig azokban is lenne lehetőség.
Valami itt nagyon el lett cseszve...