Zellem Estelen Creative Commons License 19 órája -1 0 248992

Nagyon nagy késztetésed van ostobaságok összehordására öcsém, facsiga.

:-O:-P

Az istenetek is egy evolúció terméke.

Idézek Marosán Györgytől:

Emberré váló őseink azonban az általuk létrehozott eszközökből a csoport minden tagja számára védelmet teremtő kulturális szférát alkottak. Ez a „mesterséges természet” – miközben védelmet nyújtott a természeti fenyegetéseivel szemben – azután folytonos alkalmazkodásra is kényszerítette őseinket. Ennek során eszközei fokozatosan sokrétűbbé, közösségei mind nagyobbá, gondolatai pedig egyre kifinomultabbá váltak. Az adott környezethez illeszkedő életmódja a változások hatására azonban időről, időre fenntarthatatlanná vált. Ilyenkor a fejlődés fokozatos menetében ugrásszerű változás következett be, amelynek során az élet alapvetően átalakult és a társadalom új fejlődési szintre „lépett”. Így formálódott ki a társadalmi evolúció – a biológiaitól eltérő – egyedi dinamikája.

Az addig önálló és alapvetően egalitárius közösségek a magántulajdon és a kereskedelem hatására növekvő hatalmi, gazdasági és társadalmi egyenlőtlenséggel jellemezhető társadalmakká alakulnak. Ez pedig elkerülhetetlenné teszi az együttélés új szabályainak és szabálykövetési módjainak a bevezetését.

Először – ráébredve, hogy a komplex és egyenlőtlen közösségekben az életet addig szabályozó ősök szellemei elveszítették erejüket – megalkotják a moralizáló és büntető isteneket. (Whitehouse, H. et al. (2019). Complex societies precede moralizing gods throughout world history.) Ezzel egy új – már mai szemmel is ismerős – isten születik: előírja az együttélés szabályait, és súlyos büntetésekkel fenyegeti azt, aki ezt megszegné. Ez az új Isten világosan megmondja, hogyan viselkedjünk, és mi lesz a büntetése a szabályszegőknek. „Szent szövegek” mesélik el – amit először hivatott előadók tolmácsolásában, majd le is írják – hogyan teremtette Isten a világot és miként rendezi el a dolgokat és ezeket a közösség rendre megünnepli. A vallás így fokozatosan az élet elmaradhatatlan részévé válik: a hétköznapi élettől, az ünnepeken keresztül a társadalom működéséig minden Isten tekintélyére épül és ez megalapozza a munkamegosztás által összekapcsolódó közösségek együttélését.  

Bizony, öcsém facsiga, ki lett az találva!

Én csakugyan jól emlékszem arra az igyekezetre, amikor gyermekként megpróbálták letolni nekem az ókori kitalációt. Az elején, tekintettel ártatlan elmémre, sikeresen.

Ám ahogy növekedtem, már nyílt az olló az ismereteim, és a fantazmagóriahalmaz között.

Így elvetetettem.

Neked ez felnőtt fejjel sem megy, nem is sikerülhet, mert infantilis módon ringatod magadat bele.

Szerencsédre szégyellned sem kell, mert tömeges az eseted.

És a másik, hogy ostoba elképzeléseid ellenére is átevickélhetsz az életeden, legfeljebb páran lükének tartanak.

De úgyis az időd nagy részét, gondolom, hasonlóra kattantak társaságában töltöd, illetve a normálisan gondolkozók társaságában, nem "flekszelsz", nem vetíted a téveszméidet.

Előzmény: A kis Simon (248990)