Tappancs Creative Commons License 2000.08.04 0 0 1266
Szakszervezeti presztízsveszteség
Palkovics Imre: Nem leszünk a pártok plakátragasztói

A szakszervezetek összefogása nélkül a dolgozók kiszolgáltatottá válnak a tőkével szemben – indokolta a konföderációk közeledését a lapunknak nyilatkozó Palkovics Imre. A munkástanácsok vezetője, az Országos Munkaügyi Tanács munkavállalói oldalának soros elnöke szerint a mozgalom sokat veszített erejéből. Palkovics úgy vélekedett: a legutóbbi sztrájkok az eredeti szándékokkal ellentétben inkább csökkentették a szakszervezetek befolyását. ...
– Sokak szerint a szakszervezetek befolyásának és presztízsének nem használtak az utóbbi időszak munkabeszüntetései. Ezek közül a legnagyobb szabású a vasutassztrájk volt, ennek társadalmi fogadtatása is nagyon vegyes volt.
A vasutassztrájk sokat ártott, mert a szakszervezetek vezetői nem látták reálisan helyzetüket, lehetőségeiket. Úgy ítélték meg, hogy a korábbi technikákkal, fellépésekkel most is eredményeket érhetnek el. Nem vették tudomásul, hogy megváltoztak a körülmények, a vasút vezetősége és a mögötte álló politikai irányítás is sokat formálódott. Váratlanul érte a szakszervezeteket, hogy a „túloldal” nem engedett a zsarolásnak, és a korábbi időszakokhoz képest kevésbé hagyta magát befolyásolni. A vasút persze speciális közüzem, vezetése erősen leképezi az állami irányítási technikákat, politikai szándékok árnyalják a döntéseket. Amit a vasutassztrájk idején a vasúti vezetőség képviselt, nagyon is hasonlított ahhoz, ahogyan a hatalomkezeli a szakszervezeteket.

www.nepszabadsag.hu 2000. július 29., szombat (58. évfolyam, 176. szám)