Ati_66 Creative Commons License 2025.10.20 0 0 233382

Jó, lehet nincs pont 1 ütés/ év csökkenés , illetve mintha az utóbbi 9 évben megállt vagy lassult egy kicsit.

Én abból indultam ki, hogy 37 évesen a Kékes csúcsfutás 1 órájára 168 HR értéket céloztam meg, és kb Mátrafüred szélétől annak a közelében futottam és a csúcsra érve már nem volt erőm sprintelni. Akkor még nem volt olyan órám ami rögzített volna folyamatos adatot sőt szerintem akkor is csak az alap Polart használtam, ami még stoppert sem tartalmazott és tevékenység átlag HR-t sem határozott meg, csak kijelezte a pulzust és egy alsó és felső határra csipogást lehetett beállítani.  Szóval ez csak emlék. Jelenleg 1 órán át 146-os pulzus kb a halálom lenne. Idén a Téli Mátra TT első EP utáni hegymászást megnyomtam 149-129 közötti HR értékek között 139HR lett az 1 óra átlaga. Most pár napja egy félórát nyomtam kerékpáron 148-as átlaggal, de akkor teljesen végem lett. 

Ami mért és rögzített legrégebbi adat, 39 évesen a 2005-ös félmaraton volt az első rögzített versenyem, a befutóján 175 volt az elért max.

50 évesen, 2016-ban futópados terheléses vizsgálaton a 12 perces folyamatos, azaz megállások nélküli lépcsőzetes terhelés emelést 11:30-ig bírtam, azon 166-167-es HR volt a maximum, de az adatokból a számított max-nak  177-et határozott meg a kardiológus a teszt egyéb mért paraméterei alapján. Az 5-ös HR zóna kezdetére 165 HR-t adott meg.

A 177-et egészen biztosan nem tudtam volna elérni semmilyen körülmények között, még a 165 sem fordult elő. Ezek alapján 39-50 között közel 1 ütés/év volt a csökkenés.

A 2016-os teszten elért 167-es értéket állítom be azóta az óráimon max értéknek. Mivel eltelt 9 év, gondolkodom rajta, hogy frissíteni kéne az akkor mért adatokat egy ismételt teszttel. Nem is a max pulzus az izgalmas, hanem az akkor kimért aerob és anaerob küszöb pulzus értékek változása érdekelne. Olyan mintha az sem csökkenne jelentősen azóta.   

Előzmény: Szajrés (233380)