Pár éve nézegettem valami EKG rögzítésre is alkalmas pántot, de valami miatt lebeszéltem magamat. Egyik ok az ára lehetett.
Megnéztem, hogy működik a Garmin. Gyanús volt az egy érintkező megjegyzésed, mert az EKG az feszültség görbe, feszültség mérést pedig még nem tudok egy érintkezős megoldással :-).
Szóval a Garmin hátlapja az egyik érintkező a csuklódon, a másik pedig a két ujjad a számlap körüli gyűrűn.
Azt hogy pitvar fibrillációt vagy sinus ritmust tud rajzolni, elhiszem, de tényleg csak marketing értéke van. A pitvar fibrillációnál lecsökken a szív teljesítménye azaz oxigén hiány jelentkezhet különböző tünetekkel. Nem tudom volt-e valaha pitvar fibrillációm, de a kórházas filmekből nekem az dereng, hogy olyankor nem a legnyugodtabb az ember, hogy relaxáltan a pontos mérés érdekében a Garmint kezdje EKG mérés módba nyomogatni. Ha meg nincs, gond akkor meg csak egy érdekesség, hogy ezt is tudja, de gyakorlati haszna a nullához konvergál a véleményem szerint.
Most már megnéztem, hogy a pánttal hogy is mérünk?
A pántok két elektródája normál helyzetben kb az EKG érintkezők V4 és V5 elektróda párjának a területén lehet. A V5 elektróda rajzában van az R hullám, ami a kamra izomzat főtömegének az összehúzódását ábrázolja és a legnagyobb csúcsfeszültségű. Az órák HRV elemzése az R hullám csúcsok közötti időtartam változásokon alapul. Azaz csak a pulzus szám EKG pontosságú, de a pántok nem rögzítenek, továbbítanak feszültség görbe azaz EKG adatokat, bár az R hullámcsúcsok közötti időtartam méréséhez nyilván a feszültség változást fel kell dolgoznia a modulnak.
Egyébként a Polar valahogyan mér szívfrekvencia változékonyságot optikával, mert a Vantage V2-esemmel csuklón mért pulzussal is elvégezhető a Fitnesz teszt, ami nyugalmi HRV elemzésen alapul, (ezért csak Polar pánttal működik azokon a Polar órákon amelyek csak pánttal tudják) és még van ez a funkciója is:
"A Nightly Recharge™ egy éjszakai regenerálódásmérő, amely megmutatja, hogy mennyire regenerálódsz a napi igénybevétel után. A Nightly Recharge státusz két összetevőn alapul: hogyan aludtál (kialvadtsági állapot), és mennyire nyugodott le a vegetatív idegrendszered (ANS) az alvásod kezdeti szakaszában (ANS-állapot). Az óra mindkét összetevő megállapításakor az előző 28 nap átlagos szintjeihez hasonlítja az előző éjjel mért értékeket. " Az ANS állapot szintén a HRV adatokon alapul.