B18650 Creative Commons License 2 napja 0 1 64399

Sok évnyi hibátlan működés után fogta magát egy K3 rádió, és olyan jelenséget produkált, hogy SSB-n 3 kHz-es sávszélességet vagy annál kevesebbet beállítva rajta megnémult, lenémított. A helyzetet árnyalta, hogy akadt olyan gombnyomás, amire ideiglenesen kinyílt; olyankor zajt ugyan produkált, de hol LSB-n, hol USB-n a zaj nagyon keskenysávú, csőszerű volt, állomást nem lehetett hallani. Nem volt egyértelmű, hogy végül is rossz-e az SSB szűrő és környéke, akadt még egy-két hallható furcsaság is.

Alapos szétnézés a menüben, a szűrők kivétele, áthelyezése (5 foglalat is van nekik), kikapcsolásuk a menüből és hasonló próbálkozások nem segítettek, maradt az alapjelenség: SSB-n 3 kHz alá állítva a szűrőt elnémult a rádió vevője. Mivel így már egyértelműen gyanús volt, hogy szoftveres a probléma, gyári alaphelyzetbe állítottam a rádiót, mire a jelenség azonnal elmúlt. Beállítgattam, amit szükséges volt - közben tanultam ezt-azt a rádió kezeléséről is -, és most megint tökéletes. Ilyen is megesik...