Törölt nick Creative Commons License 2000.08.02 0 0 118
Látod kedves bogyó!

Ezért jó ez a két gombásztopic, nem kell ide semmilyen egyesület, pláne nem a TIT-tanfolyamai, többet ér a közös beszélgetés és ha valamelyikünk lát valahol valami érdekeset v elakad a határozásban itt mindjárt meg tudjuk egymással beszélni. Nem kérünk pénzt egymástól sem, nincs szakmai fikázás v ilyesmi. Gombaszakmailag (ha így jobban tetszik mikológilag) pedig talán nem vagyunk a béka segge alatt.

Szombathelyen van egyébként Magyaroszág a legjobb piaci gombavizsgáló szakembere, a központi piaccsarnokban. Nagyon agilis és határozott férfi, több évtizedes szakmai gyakorlattal a háta mögött. Ha Szombathelyen jársz, feltétlenül nézz be hozzá!!!!!!!! Nagyon magas szinten, nagyon szép és kulturált körülmények között vizsgálja a gombákat, de az árusításra kitett gombaféléket is folyamatosan figyelemmel kíséri. Tanácsokkal is ellátja a gyűjtőket.

Elrettentő például lakóhelyemet, Szegedet tudnám említeni. Itt az önkormányzat megszüntette az évtizedes jól bevált helyen és viszonylag kulturált körülmények között működő gombavizsáló állomást, a MARS-TÉRI mázsaháznál. (Nem hiszed el, de anno sok szegedinek töb évtizeden keresztül program volt a működését kimenni megnézni, a gombákról helyben beszélgetni, vitatkozgatni stb., mint az ókori Athen agóráján az irodalomról vagy a filozófiáról.) Most egy 1X1 m-es bódéba száműzték a mindig változó gombavizsgálót (!!!!!!!!) és az a rész, tehát a bódé ablaka előtti 80X100 cm-es rész (nem tudom minek nevezzem), olyan koszos és redvás, hogy az embernek még a kedve is elmegy az oda kitett gomba fogyasztásától. Ráadásul ez alatt az asztal-féle alatt egy kuka van, ami mindig bűzlik, a legyek ugye gyünnek, a patkányok rohángalnak éjszakánkét ott, de már hajnalban, nappal is lehet látni őket. a bodéba vm 30 évvel ezelőti pószter van kirakva, de emlékszem már mi van a por, a zsír és a légypiszok alatt. Vmi gombaféle. Ma már alig árulnak vadon termett gombát a szegedi piacon!!!!!!!!!!! Én még olyat is láttam egy pár évvel ezelőtt, hogy a gombavizsgáló a könyvet lapozgatta és mellérakva a gombát, úgy határozta be a gombát!!!!! Ehető???? Mérgező?????????? Mindegy, úgyis kiderül.......másnap.

Ezért szarom én le nagy ívben a magyar mikológusokat -tisztelet a kivételnek-, meg a TIT tanfolyamok előadóit, hiszen a gyakorlati szakembereket teljesen száműzték a szakmából anyagi megfontolás miatt. Nem protestáltak az olyan eljárások miatt, mint amit lakóhelyemen tapasztaltam. A tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ) nem is alkalmaz felsőfokú, azaz egyetemi végzettségű mikológusokat az én régiómban, a Dél-Alföldön!!!!!!!!!! Ezelőtt kb. 8 évvel egy olyan férfit alkalmaztak egy darabig az ÁNTSZ-nél, aki mérnök lévén (!!!!!!!!!!!!!!) megélhetési kényszerből végzett el, vmi tanfolyamot, ahol a gombákról esett egy-két szó!!!!!!!! Úgyhogy sajnos a tengeri malac és a terrorista klub nagyon is élő realitás. SAJNOS!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ti mennyi komoly szakembert ismertek a gombák világában?????? Szóval várom a véleményt...
Remélem az ÁNTSZ vagy a szegedi önkormányzat vagy a piacigazgatóság is olvassa a topicot. Bár nem igazán érdekli ez őket. Mindenesetre mikológus barátom jelenleg már nem dolgozik közvetlenül a felségterületükön, de a lakcíme és a telefonszáma le van adva a szegedi egészségügyi intézetekben, ha gáz van azonnal hívják. Azt hiszem a horror kevés ahhoz, amit több évtizedes tapasztalata alapján el tudna mesélni. De ez nem fontos senkinek. Ő meg ingyé csinálja, amit csinál!

Még annyit, hogy az én nick-nevem Kopáncsi, egy Kopáncs nevű településről jött, ahol nagyszüleim laktak és ahol az egyik vasútas család meghalt mert olyan gombát evett, amit ismerni vélt.................hány példát tudtok még felhozni ezzel kapcsolatban?

Kopáncsi

Előzmény: bogyó (115)