mash Creative Commons License 2000.08.01 0 0 490
Labdajátékok • 2000. augusztus 1. 16:29 • Thury Gábor
FTC: Újabb szakosztályok szűnnek meg?

Az FTC egyesületi tanácsának határozata értelmében a klub július 5-től szünetelteti a 82 millió forint előirányzott költségvetésű (52 millió tervezett hiány) női kosárlabda-szakosztály működtetését, a jégkorong- és kerékpárszakosztály csak a tervezett költségvetési hiány csökkentésével működik tovább. A tervezett deficitet a többi 10 szakosztály együttesen vállalja magára.

A kosarasok közül Károlyi Andrea, Kalmár Nagy Dóra, Hagara Zsuzsa és Seres Éva még az ET július 4-i ülése előtt más csapathoz igazolt, az is köztudott volt, hogy Farkas Andrea, valamint a román légiós, Musat játékára nem tartanak igényt a szakosztályban. Miután kiderült, hogy a klubnál a szakosztályra nem tartanak igényt, a válogatott Csákány Emőke és Papp Krisztina a Soproni Postásba, illetve a a BSE-be távozott, Török Szilvia Diósgyőrbe, Bíró Eszter Kecskemétre írt alá, Csernyi Réka még nem döntött. Zsoldos András edzőt még egy évig érvényes szerződés köti az FTC-hez, de az egyesületnél nem tartanak igényt a munkájára.

- Ha hagynak dolgozni, szívesen teszem a dolgom - nyilatkozta a tréner arra a felvetésre, hogy gyakorlatilag ő már a MAFC férfi együttesének szakvezetője. Többet nem árult el, elmondása szerint nem szeretne "munkajogi procedúrába bonyolódni.”

A szüneteltetéstől - pontosabban fogalmazva a megszüntetéstől - megmenekült két szakosztályban az anyagi kérdéseket illetően a helyzet változatlan. S ha ez igaz, nem kizárt, hogy január elsejétől mindkét szakosztály megszűnik. Mihók Béla, a jégkorongozók szakosztály-igazgatója úgy tudja, a december 31-ével lezáruló költségvetést felülvizsgálják - más kérdés, úgy véli, ha az FTC a működtetéshez a módosítás után megígért 15 millió forintnyi egyesületi támogatást megadja, akkor nem lesz gond a tovább élést illetően. A közel 60 milliós költségvetésből eddig a klub 25 millió erejéig biztosított garantált hozzájárulást, ezt az összeget az ET ülésén 15 millióra módosították. Mihók kapcsolatrendszerének is köszönhetően a szponzorok mintegy 35 millió forinttal támogatják a jégkorongozókat. Takarékossági szempontból a 24-szeres bajnok FTC-nél ifijátékosok beépítését tervezik - ezért aztán az eredményességet nem is lehet majd számon kérni. Mihók racionálisnak tarja a közel egy hónapja hozott döntést. Egyrészt - megfogalmazása szerint "tulajdonképpen 10 millió forint miatt” - nem szüntették meg a szakosztályt, másrészt a megszűnés a sportág budapesti bázisának az elvesztését is jelentené. Ugyanakkor tény, hogy aláírási joggal a szakosztály-igazgató már nem rendelkezik, ez Szabadi Béla elnökhelyettes privilégiuma.

- Ha a sportegyesületi támogatást nem lépjük túl, akkor megmarad a szakosztály - mondta Schillerwein István igazgató. Az FTC a kerékpárosok mintegy 14 milliós költségvetését teljes mértékben központilag támogatta, a módosított 10 milliós összeget is szponzorok nélkül állja. A kérdés csak az, meddig?