GLászló Creative Commons License 2000.08.01 0 0 topiknyitó
Az MTI-ben találtam ezt a helyes kis anyagot.
Most azt ajánlom, hogy engedjétek el a fantáziátokat, kiváncsi lennék, hogy ki milyen eredményre jut, ha szabadon asszociál a történet alapján.

A patkányokat a macskákkal szemben bátrabbá, és így óvatlanabbá tevő élősködőre bukkantak brit kutatók macskákban.
A Toxoplasma gondiinak elnevezett parazita a macskák emésztőrendszerében éldegél, és a cicák ürüléke révén fertőzi meg a patkányokat. Utóbbiak az élősdi hatására kevésbé tartanak a macskáktól, amelyeknek könnyű prédájává válnak. A parazita így azután visszajut a macskákba és befejezi életciklusát.
Az oxfordi tudósok szerint a jelenség remekül példázza, hogy egy parazita képes manipulálni egy élőlény viselkedését, a szóban forgó esetben a patkányok magatartását a macskák iránt. A Toxoplasma gondii ebben igen "profi". Két szakaszra bomlik élete, és a patkányokra osztja a köztes, "vendéglátói" szerepkört - mondta Joanne Webster professzor a Reutersnek.
A felfedezés azért is különösen érdekes, mert az emberek nagy része is hordozza szervezetében ezt a parazitát. A britek esetében a lakosság 22 százaléka, a franciáknál viszont 87 százalék, mert az utóbbiak több nyers, vagy csak alig főzött ételt esznek. A legtöbb emberben az élősködő mondhatni téli álmát alussza, ám legyengült immunrendszerű személyeknél aktívvá válhat. Bármely szervet megtámadhat, de leginkább az agyat veszi célba. Éppen ezért nem szabad figyelmen kívül hagynunk egy ilyen parazitát, amely magatartás változást okozhat embereknél is - mondta Webster professzor megjegyezve, igen fontosak a további neurológiai kutatások annak felderítésére, hogy pontosan miként manipulálhat bennünket az élősködő, az agy mely részével lép kapcsolatba.
Dr. Manuel Berdoy, aki szintén részt vesz a kutatásban mindehhez hozzátette, hogy a jelenség magyarázatot adhat egyes emberek személyiség-, vagy intelligencia hányados-változásaira.
A parazitával kapcsolatos felfedezéseiket az oxfordi kutatók a Proceedings of the Royal Society című tudományos folyóiratban tették közzé.