Törölt nick Creative Commons License 2000.07.31 0 0 111
Sziasztok!

Hétvégén szétnéztem a környékünkön. Szegeden. Igaz nem volt eső, harmat meg már évek óta alig-alig van, ám mindig reménykedik az ember. Ez a sóvárgás most sajnos nem volt megalapozott, csupán néhány Kerti tintagombát láttunk hazafelé menet. Szedtünk még néhány ökörfakkórót, zöld-makkot, kanadai aranyvesszőt.

Kedves Oyabun!
Nagyon tetszett a beszámolód, mindig írigyekedek a zalaikra, hiszen az egy gombában és erdőben gazdag vidék, továbbá nagyon sok olyan gomba és növény található arra - a csapadékos időjárás és a meszes talaj miatt-, amelyek mifelénk nem vagy csak kisszámban, elvétve lelhetőek fel.
Annyira kevés gombát láttam, hogy le sem szedtem egyiket sem had szaporodjanak.
Ennek a mondatodnak nagyon megörültem, kevesen gondolkodnak így, az igazi gombagyűjtő szerintem egyúttal elkötelezett természetvédő is.
Találkoztam még egy szem, kb. galambtojás méretű fiatal pöfeteggombával. Azért vigyázz nehogy gyilkos galóca "tojása" legyen, fogyasztás előtt a biztonság kedvéért mindig vágd ketté (ekkor már jól látható a kifejlődés előtt álló termőtest).
(...) Ha idén is lesz, jó vagy nálam egy kisebb adagra. Nagyon szépen köszönöm, figyelmességednek nagyon megörültem!
Mindenfele virít a magyarszegfű, lassan lehet begyűjteni a vadon termő kakukkfüvet és oreganót és egyáltalánis a természet gyönyörű. Meg szoktad-e szárítani a kakukkfüvet és az oreganot? Ha nem, ideje elkezdened! Szerintem bd is osztja véleményem.....

Kedves Lord!
Gombák népies elnevezésről ha jól tudom 1895-ben jelent meg az utolsó önálló, magyar nyelvű könyv. Szerzője Istvánffy Gyula. A címe nagyjából ez; Népies gombaneveink Magyarországon. Könyvtárakban talán fellelhető, ha nem lopták még el. (Ha nyerek a totón vagy a lottón megszervezzük az újrakiadását.) Próbáld a könyvet könyvtárban nézni, talán Te megtalálod.

Miért lepett meg, hogy ilyen lelkesek vagyunk szarvasgomba-ügyben? Nem tudom, talán azért, mert mindig örömmel tölt el, ha hasonló érdeklődési körű emberekkel találkozom. Fák, növények, gombák, természetjárás stb., ha valaki ezek közül bármelyiket is szereti rossz ember nem lehet.
Nem kötözködni akarok, de milyen illata van az U-vitaminnak? Leginkább a főtt kukoricára emlékeztető illata van. Tudod, amikor főzöd a csemege kukoricát és fölemeled a födőt, azaz az illat, ami először elkapja az orrod- az az. Ez a főtt kukorica illat legjobban a fekete szarvasgombákra, ezen belül pedig a Nyári szarvasgombára jellemző.
Vietnámi malacot én is láttam (a Mecsekben), de fogalmam sem volt róla, hogy erre használhatják. Vajon használják? Igen használják. Legutolsó információm szerint egy zalai kolléga, közelebbről meg nem nevezett "családi okok" miatt áruba is bocsátotta tavaly. Azért ha láttad a vietnami malacot, akkor a közelben biztos volt szarvasgomba, érdemes lenne ott szétnézned. Hol volt ez a találkozó- feltéve ha nem árulsz el vele nagy titkot? Mecsekben pedig van szarvasgomba, ezt onnan tudom, hogy barátaim már nem egyszer találtak.
Szívtam a fogamat, mert rendszeresen előfordulok arrafelé, de még csak nem is hallottam, hogy ilyen dúsan tenyész ott a szarvasgomba. A Fátyol-vízesés völgyében mindenütt van fekete szarvasgomba, még a vízeséstől néhány méterre is találtak már a kincskeresők. A gombabányászati munkák jelenleg olyan intenzitással folynak, hogy ha így folytatják, akkor pár éven belül írmagja sem marad a Szalajka-völgyben a szarvasgombának.

A kutyafaszára visszatérve: hallotattok a kígyógombáról és az ún. boszorkánytojásról? Igen. Mikológus barátom még mesélt is egy-két érdekességet, szerda délutánra a monitor elé csaltam annak reményében, hogy megismétli a nekem elmondottakat, beírjuk ide a fórumra is. A témához én nem nagyon értek, idegen tollakkal pedig nem akarok ékeskedni.

Addig is üdvözlöm a Virtuális Gombászegyesületet! Ez pedig egy HTML-suli.

Kopáncsi