Tiborc Creative Commons License 2000.07.31 0 0 203
Az a nap a hírekben, ahogyan az eseményektől távol lévők megtudhatták:
Kossuth és Petőfi Rádió
10.00 h.
Hírek.
A budapesti pártbizottság a következő közleményt adta ki:
„A budapesti pártbizottság leváltotta első titkári tisztségéből Kovács Istvánt és helyette Köböl Józsefet, a Központi Vezetőség Politikai Bizottságának tagját választotta meg.”
*
A budapesti pártbizottság felhívása a kommunistákhoz:
„Alakulnak a nemzetőrségek. A kommunisták kötelessége minden erővel részt venni a nyugalom biztosításában, a munkáshatalom megvédésében. Ezért a fegyverforgatásra alkalmas kommunisták azonnal jelentkezzenek a nemzetőrségek szervezési központjaiban.
Köböl József, a pártbizottság első titkára.”

Kossuth és Petőfi rádió
1956 október 30. 14 és 16 óra között:
Most Kádár János államminiszter beszél:
„Munkástársaim, dolgozó testvéreink, kedves elvtársak!
Mély felelősségtől áthatva, hogy a testvérharc további vérontásaitól megmentsük népünket, dolgozó tömegeinket, kijelentem, hogy azokban a döntésekben, amelyekben a minisztertanács elnöksége ma határozott, a Magyar Dolgozók Pártjának elnöksége minden egyes tagja egyetért!
Én a magam részéről kijelenthetem azt is, hogy az előttem szólottak, Nagy Imre, Tildy Zoltán, Erdei Ferenc ismerőseimmel és barátaimmal, általam nagyra becsült és tisztelt honfitársaimmal, teljes mértékben egyetértünk! A kommunistákhoz szólok, azokhoz a kommunistákhoz, akiket a párt soraiba az emberiség haladó eszméje, a szocializmus hozott és nem önző egyéni érdek, akikkel képviseljük a mi tiszta, igazságos eszméinket, tiszta, igazságos eszközökkel. Elvtársaink, munkástársaink! Pártunkra az elmúlt évek rossz vezetése következtében nagy, súlyos terhek árnyéka vetődött. Ezektől teljes mértékben tiszta lelkiismerettel, bátor, egyenes elhatározással meg kell szabadulni. A párt sorai meg fognak inogni, de én nem tartok tőle, hogy a tiszta, becsületes lelkű, őszinte szándékú kommunisták lesznek hűtlenek. - Elhagynak majd bennünket azok, akik önző egyéni érdekből, karrierből vagy más szándékból csatlakoztak hozzánk, de ettől a tehertől, és vezetésünk egyes személyeinek múltbeli bűnei terheitől megszabadulva, ha bizonyos tekintetben elölről is, de kedvezőbb és tisztább feltételek között fogunk küzdeni eszméink, népeink, honfitársaink hazánk javára! Külön kérek minden egyes kommunistát, hogy mutasson példát, ténylegesen, frázis nélküli példát, az emberhez, kommunistához méltó példát a rend helyreállításában, a normális élet beindításában, a munka, a termelés megindításában, az élet elemi rendjének megalapozásában! És az így szerzett becsülettel érdemeljük ki többi honfitársaink tiszteletét is!”
*
Kossuth és Petőfi Rádió Budapest!
Kedves hallgatóink, a nemzeti kormány miniszterelnöke, Nagy Imre és a kormány tagjai szóltak a magyar néphez. Szózat (Kórussal). - Himnusz.

Ezen két elvtársat nem vonta felelősségre Tutsek Gusztáv tanácsvezető bíró!

(Amire az akkori időkből emlékezem, de nem a Köztársaság téren történt: munkástanácsot választottak a városházán, szüleim megkapták a káderlapjukat, én pedig a disznók kocsira rakásában segítettem. A disznók sertések voltak, Pestre vitték, segíteni a fővárost.)
Ennyi
Asztaltársaim elhallgattak.
Miért?
Tisztelettel
Tiborc

Előzmény: Tiborc (201)