Tiborc Creative Commons License 2000.07.31 0 0 202
Kossuth rádió
1956. október 30.
18.30 h.
Kedves hallgatóink, felolvassuk a honvédelmi miniszter parancsát:
"Társadalmi és nemzeti megújhodásunkat kiharcoló hősi forradalmunk eredményeként megállapodtam a szovjet fegyveres erők parancsnokságával csapataik Budapestről való kivonásának rendjéről.
Eszerint az összes Budapesten lévő szovjet csapatok kivonulásukat 1956. október 30-án délután 4 órakor megkezdik és előre kidolgozott terv szerint 1956. október 31-én virradatig befejezik. A szovjet csapatok kivonásával párhuzamosan a néphadsereg egyes alakulatait vonom össze. A rend fenntartásának feladatait a néphadsereg, a rendőrség és a nemzetőrség csapatai együtt látják el.
Janza Károly honvédelmi miniszter
*
Most egy fontos közleményt ismertetünk:
Magyarok! Mindnyájunk fájdalma, mindnyájunk szégyene, a szenvedélyek felkorbácsolója két rendelet volt, amelyek miatt százak és százak vére hullt.
A szovjet csapatok Budapestre hívása volt az egyik, a szabadságharcosok fejére kitűzött gyalázatos statárium volt a másik.
A történelem színe előtt, felelősségünk teljes tudatában jelentjük ki, hogy Nagy Imre, a Minisztertanács elnöke erről a két elhatározásról nem tudott! A Minisztertanács szovjet katonai segítséget kérő határozatán és a statáriumot kihirdető rendeleten nincs rajta Nagy Imre kézjegye. – Ez a két intézkedés Hegedűs András és Gerő Ernő lelkén szárad! Ők viselik érte a felelősséget a nemzet és a történelem előtt.

19.00.h.”

Száradt más lelkén is, de ez egy másik történet.
Ennyi a kommentár.
Tiborc