Köszönöm!
Ez pedig már mindenkihez szól! :
Ha már RoLa, akkor szerintem a kísérőkocsikról is ejtsünk pár szót. Hátha evvel is elősegíthetjük a lengyel postakocsik kiadását!
A Ggs kísérőkocsikban vasútőrök utaztak és a szerelvény végén közlekedtek. Katonai vagonok voltak eredetileg. Felszereltségüket tekintve nagyon szegényes belsővel rendelkeztek: fa priccs, kályha szénkészlettel, pokróc és petróleum lámpa. A jelen modellek Rev. dátumát tekinteve, ezek a kocsik illenek hozzájuk. Egy 2001-es délbalatoni fotón még ilyen Ggs kísérte a szerelvényt.
Aztán jöttek a 00-40-es lengyel postákból lett 89-69 BD kocsik, vasútőrség felirattal az oldalukon. Sajnos évszámot nem tudok írni, hogy ez mikor történt. Az viszont biztos, hogy egy 2004-ben készült fotón már ilyen kocsi kísérte a RoLa szerelvényt. Az is biztos, hogy a kocsik nagy átalakításon nem estek át, de egy kémlelő ablakot biztosan kaptak, illetve kékre festették őket és felkerült a vasútőrség felirat az oldalukra. Ezekben már gázpalackkal fűtöttek ( bár volt bennük eredetileg fűtés, de azt nem használták ). Sokáig nem tarthatott a kocsik alkalmazása, mivel 2004 év végén lejárt a fővizsgájuk. 2005-ben már a magasfogadón voltak. Utána 2015-ig, a diósgyőri vasgyár mellett voltak leállítva. Innen átkerültek Miskolcra, majd szintén ebben az évben elindultak az utólsó útjukra.
Ha egyszer lesz lengyel posta modellben, remélem valaki fog készíteni ilyen kocsit!
Valamint a Bsc kocsikon kívül, még bautzeni 59-41 Bc kusetteket is berakott a MÁV a RoLa szerelvényekhez. A következőket biztosan: 004, 008, 018, 023.
Az infók az Index személykocsis topikjából származnak. A dicsőség a törzsgárdát iilleti, én csak összeszedtem a mozaik darabjait.