ToM Creative Commons License 2000.07.29 0 0 719
Sziasztok!
Nagy érdeklődéssel olvastam az eddigi érveket, ellenérveket. Most találtam egy nagyon jó oldalt, ahol többek között van egy beszélgetés Mark Lehner archeológussal /MARK LEHNER, Archaeologist, Oriental Institute of the University of Chicago, and Harvard Semitic Museum/. Ebben a beszélgetésben is nagy kérdés, hogy vajon mennyien építették a nagy piramist. Herodotus a görög történetíró számításai szerint 100.000 ember.De vegyük figyelembe, hogy Herodotus időszámításunk előtt az 5-ik században látogatta meg a piramisokat, tehát a piramisok már akkor is kb. 2700 évesek voltak! A mai modern elméletek szerint csak kb. 20.000 ember építette. Csináltak egy filmet melyben megpróbáltak egy kisméretű piramist építeni az akkori technikával. Többek között nyitottak egy kőfejtőt ahol 12 ember, egyszerű fémszerszámokkal 21 nap alatt 186 db követ bányászott ki! Oké, azt elismeri, hogy vas szerszámokat, acél kötelet, csörlőt használtak, de minden egyéb csak kézi erővel történt. A következtetés, hogy ha 12 ember 21 nap alatt 186 követ bír kibányászni, mennyi ember kell ahhoz, hogy kitermeljék a Khufu piramis építéséhez szükséges napi 340 követ /ez a napi 340 kő feltételezi a 20 éves építési időt/. A végkövekeztetés, hogy 1200! ember képes azt a napi 340 követ kitermelni, melyket ott helyben Gizában bányásztak. Kérdés még a kövek mozgatása. Ebben a bizonyos filmben kiderült, hogy 12 ember viszonylag könnyen elhúzott egy 1.5 tonnás követ egy síkos felületen. Számításaik szerint kb 2000 ember képes volt a köveket a beépítési helyre elszállítani. Ez eddig 3200. Akkor még kellettek emberek akik a köveket simára csiszolják,/gyalulják?/, de ha ezekre is számolunk kb 2000 embert, ez még mindig csak 5000 ember.
A többiek magát a piramist építették, de a becslése szerint az állandó és ideiglenes munkások száma nem haladta meg a 36000-et. Szó volt arról is, hogy a temető és egyéb létesítmények nagyon kicsik volt ekkora létszámhoz. Ez igaz, de valószínüleg a munkások nagy része a környéken lakott a falujában és reggeltől estig dolgozott, majd hazament. Ez lehet a magírázat arra, hogy a temetőben csak 600 csontvázat találtak. Nem rabszolgák voltak, tehát nem is halálra dolgoztatták őket. Érdekesség, hogy a temetőben 12 olyan csontvázat találtak akik eltörték a kezüket valószínű az építkezés folyamán és már akkor mindkét oldalán fával rögzítették a kezet, tehát sínbe rakták. Egy másik csontváznak meg amputálva volt a lába /ráesett egy nagy kő?/ és 14 évig élt még utána!
A cikk lényegi elemeit leírtam ide, de akit az egész érdekel angolul megtalálja itt:http://www.pbs.org/wgbh/nova/pyramid/explore/builders.html
Üdv ToM