Úgy érzem, kezdünk offolódni.
Karakteres böngészôt még nem láttam; azt hittem, hogy az valami DOS-os kövület, s így 2000 táján joggal elvárható a gazdájától, hogy váltson egy újabbra – ne pedig ô várja el a technikától, hogy az ôslényt is támogassa. De ha az alapfeltételezésem hamis volt, akkor vissza az egész, senkit sem akarok megbántani.
Klikkelés: Ádám, vitatkozom veled. A grafikus felületen való munkának, választásnak – amint magad is utaltál rá – nincs szerves köze a mikrokapcsolóhoz és így a hanghatáshoz sem. Ennek belátására elég sorba venni a többi lehetôséget: vannak már (kézzel vagy spéci tollal illetendô) tapiernyôk, van vmi csodaeszköz (nem tudom a nevét), mely az írásvetítô vászonra kivetített képet világítja meg lézerfénnyel, s egy kis gomb hangtalan megnyomása a "klikkelés". Napjainkban természetesen az egér az uralkodó; a kattanása nem technikai szükségszerűség, inkább szándékos jelenség: a bio-feedback, az érzéki visszacsatolás. Amely egyébként a jobb billentyűzetek (meg sok egyéb berendezés) gombjainak is a tulajdonsága.
A kattintás (mely soha, semmilyen vitában nem ússza meg a kettyintésre való ferdítést) s a klikkelés tehát a dolog lényegét nem érintik, csak külsôdleges jegyek alapján társíthatók a művelethez. Az általam favorizált (nem kitalált, nem azért védem) bökés viszont a dolog lényegét takarja. No persze nem abban a jelentésében, hogy egy anyagot átlyukasztunk, hanem a másikban: vmire határozottan, ujjunkkal rámutatunk. Ahogy a kisgyerek – beszélni nem tudván – rábök kedvenc macijára. (De végül is a fejünkkel is bökhetünk hanyagul vkire vagy vmilyen irányba.) Az egér (ill. a képernyôn a helyzô avagy mutató) kósza mozgatása még nem egy határozott rámutatás, kijelölés, bár az újabb programokban már pusztán ennek hatására is történik néha vmi, pl. egy minisúgó pattan elô. A bökés a határozott, célirányos, egyértelmű azonosítást jelentô mozdulat. Nagyon jól érzékelteti a szomszédos jelentést a kibök ige.
Úgyhogy e szó szerintem telitalálat, mert túl azon, hogy a jelentése pont az, amit ki akarunk fejezni, még rövid és magyar is. Túl jó! Az általam kedvelt és használt Mac gépek magyar terminológiájában a bökés járja. A double click neve kettôs bökés vagy ráduplázás.