desmet matyi Creative Commons License 2025.08.26 -5 4 166949

ANNO....

Egy elkésett interjú....Szabó Géza  Emlékezzünk rá...

Milyen is az élet, egy negyven éves osztálytalálkozón találkoztam Bukta Margitkával Mezőkövesden Szabó Géza kedves feleségével, akivel néhány udvarias mondat után rátértünk a galambászásra, kérdezve Géza hogy van, hogyan sikerült az év? Mindent megnyert, jött a válasz amihez gratuláltam neki és meg ígértem, hogy hamarosan meglátogatom Őket, mert már úgy is régen terveztem egy utat fiatalságom színhelyére, Tiszaújvárosba meg Sajószögedre ahol 18 évig dolgoztam és számtalan galamb-ász barátot szereztem!Géza már 30 évvel ezelőtt is egy nagy ABC vezetője volt és annak raktára szinte minden nap találkozó hely volt számunkra!Sok későbbi bajnok is előfordult nála és hatalmas vitákat folytattunk az aktuális dolgokról, úgy látni tanultunk is valamit egymástól a későbbi eredményeket figyelembe véve, csak néhány nevet a teljesség igénye nélkül, Vasas Jóska, Orosz Miklós, Balogh Laci, Bujdosó Jenő és még sorolhatnám, de 30-35 év távlatából már felejt az ember!Ezeket a régi emlékeket idézgetve kerekedtünk fel Lakatos Miklós barátommal, hogy az ígéretemhez híven több mint 20 év elteltével becsengessek Szabó Gézához! Természetesen kiállításokon, díjkiosztókon és a kövesdi rokonlátogatások alkalmával találkozgattunk, de hosszabb beszélgetésre nem került sor közöttünk.Én becsülettel megpróbáltam készülni belőle, de feladtam, hiszen annyiszor volt Általános meg Összetett Bajnok, ami biztos, hogy 1998-tól mindig BAJNOK volt csak egyszer lett második!A különböző nagydíjak, shampion díjak és a távonkénti bajnokságok száma jóval túlhaladja a SZÁZAT!!! Sokszoros MESTERVERSENYZŐ, de mint mondja az utóbbi években már ki sem számolja!!!Ez FANTASZTIKUS!!!!A tervezett fogós kérdésekből nem lett semmi, mert egy több órás beszélgetés, anekdotázás kerekedett ki belőle! Így legalább sikerült emberi oldaláról jobban megismerni, mert a hogyan csinálta kérdésekre már számtalanszor megadta a választ csak vissza kell az évkönyvekben lapozni!Géza 56 éves nyugdíjas, 2001-ben volt egy komoly szív műtétje, de azóta jól van! Feleségével több üzlet tulajdonosai, ami sok elfoglaltsággal jár!Fia 30 éves közgazdasági főiskolát végzett, 23 éves lánya Eszter, most végzett fogorvos!Mivel a családból senki nem óhajtja átvenni a stafétabotot, épp ezért keresi a fiatalok között azt akinek átadhatná a tudását, tapasztalatát, de eddig még nem sikerült megfelelőt találni!Én is gyerekként 8-9 éves koromban kezdtem a galambokkal foglalkozni, -kezdte a visszaemlékezést- Kazincbarcikán keresztapám ismertetett meg velük és már 18 évesen tagja lettem a nyékládházi egyesületnek.Később különböző okok miatt éveket kellett kihagynom, de mikor 1979- ben megalakult a tiszaújvárosi egyesület olyan tagokkal, mint Bujdosó Jenő, Balogh Laci, Jencsel Gábor a Paluch család, én is tagja voltam, míg végül 1988-ban vásároltam ezt a telket Sajószögeden és azóta is innen versenyzek.A dúcokat állandóan az igényeknek és a követelményeknek megfelelően alakítottam és főleg bővítettem!Mindig nagy létszámmal foglalkoztam, jelenleg is 35 tenyészpár és 130 versenyző csipegeti nálam a kukoricát, de állandóan fogadkozom a létszám csökkentésre, eddig mindhiába! Pedig be kellene látnom, hogy főleg a fizikai terhelést kerülnöm kellene, mert a sok galamb ellátása nem kis munkával jár!Két éve elvállaltam a Tagszövetségünk vezetését is, ami szintén nem kis feladat!Még 1986-ban megismerkedtem Horváth Károllyal akinek a galambjai most is az állományom gerincét alkotják! A barátság azóta is tart, nagyon sok galambot és sok tanácsot kaptam tőle, így neki is köszönhetem a rengeteg bajnokságot, nélküle valószínűleg nem tartanék itt!2006-ban jártam kint Belgiumban és hoztam be galambokat ….........????-tól, amelyek nagyon jól kombinálhatóak a Horváth galambokkal!Olyannyira, hogy 2011-ben is MINDENT megnyertem ami ki volt írva, gondolom nem csak a díjaim száma növekedett, ha nem az irigyéké is, de ezt már megszoktam! Az első csapatom keretét 16 galamb alkotta!Totál özvegységgel versenyzek, rokontenyésztést nem folytatok, legfeljebb féltestvér párosítást, de azoknak is szigorúan repülniük kell!Néhány csapattal részt veszek a Tolna Aljai Egyesület által alakított klubban a szlovák Sporttársakkal közösen!A legjobb galambjaim: itt következett volna a felsorolás.Géza! Javíts bele, egészítsd ki ha akarod!(Sajnos a készített képek elvesztek)Írd le a terveidet, üzenj a fiataloknak, meg minden ami eszedbe jut!Gondolj arra, hogy ez egy remek alkalom használd ki!Majd javítás után küld vissza, ha kell hívjál!Mielőbb várom a jóváhagyott változatot!Jó egészséget!Befejezetlen maradt az írás, mert a kegyetlen sors közbe szólt és Géza lelke a galambjai szárnyán a magasba szállt...Nyugodj békében..