Tiborc Creative Commons License 2000.07.26 0 0 196

Kedves niemand!
Ez is pontosítás, elnézést a témától eltérésért.

EKREM KEMÁL Skopje, 1924. 10. 30.- Budapest, 1957. 11. 29.
Jugoszláviában született. Miután szülei elváltak, Magyarországra, nagymamájához költözött. Apja a válás után öngyilkos lett, anyja Málta szigetén élt. 1949-ben mint jugoszláv állampolgárt kiutasították az országból. Ó azonban visszaszökött, és végzett szakmájában, műszerészként dolgozott újításokon. Mivel az általa felhasznált alkatrészek lopottak voltak, nyolc hónap börtönre ítélték. Büntetését 1956. október 23-án kellett volna megkezdenie.
Október 23-án rendőr kísérte a Markó utcába, hogy megkezdje börtönbüntetésének letöltését, amikor a tömeg kiszabadította. Hazament, majd jelentkezett munkahelyén. Néhány napig a II. kerületi pártház védelmében tevékenykedett, majd 26-án csatlakozott a Széna téri fegyveres csoporthoz, de továbbra is fenntartotta a kapcsolatot volt igazgatójával és a Mechwart téri bázissal. Tagja volt annak a küldöttségnek, amely megállapodott a Petőfi laktanya katonáival: ennek eredményeképpen befejezték az egymás elleni harcot, a felkelők visszakapták bázisukat, és felosztották egymás között a területet. Október 31-e után is a Széna téren maradt, itt tárgyalt újságírókkal, külföldi látogatókkal, átvette a Vöröskereszt csomagjait. November 2-án bejelentette csatlakozásukat a Király Béla vezette nemzetőrséghez. November 4-én felvették a harcot a szovjet csapatokkal, azonban a bázis másnap aknatalálatot kapott és védhetetlenné vált, a felkelők elmenekültek. Ekrem összeszedte a fegyvereket és átadta az épületet elfoglaló szovjet katonáknak, akik az ő fegyvereit meghagyták. 7-én felkereste Nagykovácsiban Király Bélát, aki felderítő útra küldte. Induláskor motorbalesetet szenvedett, lábát törte, kórházba kellett vinni. Ott tartóztatták le.1956. december 28-án tartóztatták le.
A Fővárosi Bíróság Halász Pál vezette tanácsa gyorsított eljárás során halálra ítélte szervezkedés vezetése és rablás vádjával 1957. július 23-án. A másodfokon eljáró Legfelsőbb Bíróság Népbírósági Tanácsa Borbély János elnökletével jogerőre emelte az ítéletet 1957. november 23-án. 29-én kivégezték.

Érdekes sorsa volt. Nem vagyok biztos benne, állítólag 1954-ben találkoztam vele.
Tisztelettel
Tiborc