A külső levegő bevezetés előnye, hogy nem a szoba levegőjét szívja el előletek a kályha/kandalló. Ha a nyílászárók új műanyagok, akkor pláne indokolt lehet, mert azok nem engednek be a keretnél annyi friss levegőt, amennyit a kályha igényelne. Ha nincs külső levegő ellátás, akkor vmi szellőzőt érdemes csináni, vagy a falon átvezetve, vagy létezik olyan, amit az ablakkeretre tudnak rátenni.
Ha meg is csinálod a külső levegő bevezetést, akkor is fog még amúgy valamennyi levegőt a szobából szívni a kandalló (pl. az ajtótömítésnél), de lényegesen kevesebbet.
Arra is figyelj oda, hogy amikor a kandallóban ég a tűz, akkor ne használj a konyhában elszívót, mert vissza tudja szívni a CO-t a szobába. Érdemes egy CO-riasztót is beszerezni, lehetőleg ne az occó, kínai, elemes fajtából. Jobb fajta riasztók elemcsere nélkül 6-7 évet elmennek, sztem megéri azt a 15-20e Ft-ot a biztonság.
"A másik kérdés a kémény"
Mekkora a füstcső-kivezetése a kandallónak? Ha az 150-es v. kisebb, akkor sztem a kéménynek is elég kell legyen a 150-es.
"egyenlőre a bekötő idomtól mérve kb. 2.5 méter hosszal"
Ezt nem igazán értem, a kémény magassága 2,5m, vagy a szobában a füstcső lenne ennyi?