inad Creative Commons License 2000.07.25 0 0 141
T. Liba!

Bár utolsó mondatodból az tűnik ki, hogy lezárni igyekszel vitánkat, utólagos engedelmeddel, mégis megfosztanálak ideiglenesen az utolsó szótól.

Mikor jelen napjainkban konzervatívként társadalmunkat figyelem, egyetlen fenyegető erőt látok - a neoliberalizmust. Így folytonos "cimkézésem" és "minősítésem" egyfajta elismerése annak, hogy ez az ideológia jelenti a legnagyobb kihívást a konzervativizmus számára. És a legnagyobb veszélyt nemzetünkre - SZVSZ. De nem kell messzemenő következtetéseket levonni. Természetesen nem megsemmísíteni akarom a liberálisokat, mint alább írtam, a kizárólagosság a demokrácia halála. De minden időben és minden ciklusban a politikai alrendszeren keresztül, egy-egy ideológia domináns pozíciót szerez magának. Erősen nagyvonalúan: 1994-1998 a szocialista - liberális éra volt, míg napjainkban a kormányzat ideológiája a konzervatívhoz közelít. Most tekintsünk el a közös gazdaságpolitikai eszközöktől, külpolitikai céloktól stb., mert a topic nem ezekkel foglalkozik.

Számomra természetesen a neoliberalizmus értékei álértékek, hitvallása társadalompusztító. Konzervatívként állandóan ostorozom ezeket, bár általában "csak" védekezni kell, mert az "apostolok" erőszakosan támadnak. Mégis elismerem, hogy a liberalizmus "értékrendje" mögött tömegek húzódnak, a politikai piacon el tudják adni portékájukat. Alternatívát jelent, és Isten óvjon egy alternatívák nélküli társadalomtól - volt már sok keserű tapasztalatunk. Csak persze azonosulni nem tudok vele.

Fenntartom véleményemet, hogy a játékszabályokat inkább az ellentábor nem tartja be (lásd a demokratikus alku vérlázító felrúgása az alkotmánybírák megválasztása kapcsán). Majd a választások döntenek, és bárhogy is lesz én nem fogok "elvándorlással" fenyegetőzni, ahogy maradtam 1994-ben is a bukás perceiben.

Üdvözlettel: Inad

P.S.: Látom kár volt bedobni azt a szigorlatot - elfogott a méreg - de nem baj, mert dicsekvés.

Előzmény: Liba (138)