Yarner Creative Commons License 2000.07.24 0 0 277
Adept:"A chi kung és a taj chi között alapvető különbség, hogy a taj chi dinamikus, a chi kung statikus."

Amennyire én tudom, a tai chi chuan elsősorban harcművészet (történelmileg legalábbis), és csak azután "chi-keringető torna". Sokan tanítják persze a harci filozófia és alkalmazás nélkül, de (állítják többen is,) a teljes művészetet csak ezen részek ismeretével lehet igazán elsajátítani. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden tai chisnak verekednie kell, de ez is része a művészetnek.

Azt, hogy a tai chi chuan mozdulatai magukban is megmozgatják a chi-t, mi sem bizonyítja jobban, mint a tai chi chi kung kialakulása, ami a formából kiragadott mozdulatokat ismételgeti.

A TC és CK (szóljatok, ha zavara rövidítés) különbségét én valahogy így fogalmaznám meg: a chi kung olyan bizonyos tartásokat és/vagy repetitív mozdulatokat alkalmazó torna, melynek célja az egézség és a szellemi béke megőrzése-elérése, míg a tai chi chuan egy olyan harcművészeti ágazat, melyben a forma (és esetenként egyéb gyakorlatok) gyakorlása közben (ami, ugye, egy hosszabb, különböző mozdulatokat és lépéseket felvonultató lassú, nyugodt, laza sorozat) is hasonló értékeket lehet elérni. Megfelelő tanár és rengeteg gyakorlás mellett a tai chi chuan alkalmas a magas fokú, de nem aggreszív önvédelemre is (nem offenzív művészet!).

Ja, igen, egy kérdés! Ki az, aki tanul közületek toló ezeket is? (tui shou)

Béke,
Yarner

Előzmény: Figyelj (269)