Triste Creative Commons License 2000.07.22 0 0 163
"Gosztonyiról csak úgy, ex cathedra kijelented, hogy nem megbízható: felületes, pontatlan és elfogult. Ugyanis barátom ez nem cáfolat, mindösze végtelenül üres minősítés. Ennek megfelelően az értéke egyetlen, önmagába záródó vonallal jelezhető: 0."

Gosztonyi történészi munkásságának értékelésekor egyelőre maradjunk a Köztársaság térnél. Íme:

"A magyar páncélosok beavatkozása eldöntötte a csata sorsát - és eldöntötte a harci zaj elülte után a felzaklatott tömeg keze közé került 17 ember életét."
(Gosztonyi Péter: 1956. A magyar forradalom története, 1981, Újvári-Griff kiadó)

"Az ÁVH-s karhatalmista foglyok közül kilenc személy (és két néphadseregbeli politikai tiszt, valamint egy, a pártházhoz tartozó fodrász) szomorúan végezte életét." /Tehát 12 személyről van szó - Triste/
(Gosztonyi Péter: Föltámadott a tenger...1956, Népszava kiadó, én.)

"A népítéletnek tizenegy ember esett áldozatul. Hat karhatalmista, két honvédezredes, a pártház civil borbélya, egy pártiskolai tanár és ha úgy vesszük, Mező Imre parlamenteri mivoltában."
(Gosztonyi Péter: A magyar Golgota, Százszorszép kiadó, 1993.)

Kívánságra szívesen adok közre Gosztonyitól származó olyan adatokat és megállapításokat, melyek a fentiekhez hasonló "pontosságát" és "elmélyültségét" bizonyítják. De ahhoz egy külön Gosztonyi topic kellene... Emellett Gosztonyi minden forráskritika nélkül fogad el olyan állításokat, melyek saját koncepcióját bizonyítják, ehhez nem is kell messzire menni, elég niemand hozzászólását elolvasni. Azzal pedig - bármennyire is szeretnéd, kedves Pirítós - a valós Köztársaság-téri történet tisztázásának igényét nem fogod tudni lesöpörni az asztalról, hogy szerinted valakik az "elvtársaik, az ÁVH és a komcsik" nevét akarják tisztára mosni.

Előzmény: Pirítós (154)