Mercurius Creative Commons License 2000.07.20 0 0 92
Néhány megjegyzés:

1. Látom elég feldúlt vita folyik a topicban, kérem aki idulatból reagálna inkább kiméljen meg a reflexióitól.

2. A pártház segítségére kiküldött tankok. Ez ma már nagyjából világos. A pártnak abban az időben két élesen szembenálló szárnya volt. Mező az egyik (Nagy Imre féle) szárnyhoz tartozott. A Katonai Bizottság a másik (jobb híján nevezzük bár ez több, mint pontatlan Gerő félének) a gerő féle szárnyhoz. Ez utóbbi az események kezdetétől a fegyveres megfélemlítést javasolta. Szét akarták lövetni a müegyetemisták tüntetését. Valószínüleg ök szervezték meg a sortüzeket, köztük a Parlament elöttit is. A Katonai Bizottság végig követelte Mezőtől, hogy lépjenek fel a pártház környéki "fegyveres ellenforradalmi bandák" ellen. Mező ellenezte és megpróbálta eltávolítani a pártházból a Katonai Bizottságot. A tankokat Nagy Imrétől kérte és kapta segítségül. A tankok személyzetét megbízható párttagokból válogatták össze. A parancsuk úgy szólt, hogy a térre érve, bármelyik irányból lövik őket, azt a tüzet kell viszonozni. Mivel ennek írásos nyoma volt ezért uszta meg az egység parancsnoka később a kivégzést. Tudnillik a térra érve a pártházból kezdték lőni őket.

3. Nagy kérdőjel. Mezőék a megadás mellett voltak. A Katonai bizottság nem. Mező kiment tárgyalni. Őzvegye szerint hátulról, a védők közül érte a lövés.

4. Kazamaták. Valószínüleg ez volt az az "egérlyuk" amin keresztül a később ismert prominensek elmenekültek. Az épülő Metro alagutanak minden fontsoabb állami és párt épülettel (Parlament, Rendörfőkapitányság, Pártközpont) volt (van) összeköttetése. Nagyon valószínű, hogy a budapesti pártbizottság épületével is volt (fura lenne, ha pont ez kimaradt volna, míg a rendörkapitányság nem). A történethez tartozik, hogy a Kazamaták címü film készítői a pártház egykori védőinejk egyik csoportjától kapták a tippeket, hogy mit filmezzenek.

Mercurius