rise Creative Commons License 2000.07.18 0 0 325

Üdv Néked Dakota !

Megkülönböztetett figyelemmel és egyre fokozódó érdeklődéssel figyelem ezt a topicot. Csak gratulálni tudok hozzá. Nagyon jó!
A tiszteletkörök után már kérdeznék is. Ráadásul nem is egyet.
1. Átalányadózó egyéni vállalkozó, ha tevékenységét megszünteti és ehhez kapcsolódóan eladja eszközeit, pl. a pénztárgépet, akkor ezáltal már nemcsak az átalányadózás feltétele szerinti értékesítést végez, ezáltal megszűnik-e az átalányadózásra való jogosultsága?

2. Az átalányadózó egyéni vállalkozó tevékenysége megszüntetésekor milyen bevételeket kell, hogy elszámoljon a leltárkészleten kívül? A tényleges, tehát pl. a 2000. Év végi leltárkészletet, vagy mondjuk a nyilvántartásában egyéb eredményt nem képző bevételként szereplő 1999. Év végi leltárkészlet értékét?

3. A régi szabályok alapján az egyéni vállalkozó, ha jól tudom 1997-ig bármekkora összegű tárgyi eszközt elszámolhatott egyösszegben költségként. Most márcsak a 30 ezer Ft alattiakat. Ezeket a költségként elszámolt tárgyi eszközöket kell-e bevételként szerepeltetni megszűnéskor, vagy ezzel már nem kell foglalkozni, mert költségként leírásra kerültek.

4. Magányszemély ingatlant ad bérbe. Be kell-e jelentkeznie ÁFA körbe, vagy lehet ez nála alanyi ÁFA mentes tevékenység? Az ingatlan bérbeadásnál milyen bejelentési és bevallási kötelezettségei vannak a magánszemélynek? Úgy tudom, hogy a bérleti díj teljes egésze jövedelem, amelyet 20% adó terhel, amit a kifizető von le és fizet be. Ez akkor úgy néz ki, ha én bérbe adok egy épületet, akkor csak kiállítok egy számlát – ÁFÁ-sat vagy anélkülit – és más egyéb dolgom nincs ??? Aki meg bérbe veszi, mondjuk egy KFT, a fizetéskor levonja az adót? Tehát én kevesebb pénzt kapok, mint amennyi a számlán áll, vagy mi van ilyenkor ?

5. Egy Kft-nek lehet-e két, teljesen egyenlőjogú ügyvezetője, vagy az egyiknek mindenképpen első ügyvezetőnek kell lennie? Ha lehet, akkor a munkáltatói jogokat egymás felett gyakorolják?

6. És végül egy érdekes kérdés: találkoztam egy olyan könyveléssel, ahol az egyéni vállalkozó adóbevallásában a bevételei és a kiadási között is ÁFÁ-s értékeket szerepeltetett, annak ellenére, hogy nem volt alanyi ÁFA mentes. Ezáltal az adóalapja ugyanúgy negatív lett és ugyanúgy nem fizetett semmi adót, mintha rendesen a nettó értékeket tüntette volna fel. Tehát adóeltitkolás, vagy adócsalás esete nem forog fenn. Mi a véleményed: kell-e önellenőrizni és bevallani ezeket a dolgokat, vagy inkább hallgatni kell, és ha kiderül, lehet arra hivatkozni, hogy a vállalkozó legjobb tudása és akarata szerint járt el, és abszolút jószándékkal állított be nem egészen pontos adatokat a bevallásba.

Most úgy hirtelen ennyi jutott az eszembe, de gondolom ez is éppen elég lesz. Előre is köszike a válaszokért, és kitartást kívánok a topichoz.