zodata Creative Commons License 2025.06.20 0 0 112884

Nem akarok sokkal többet rugózni ezen az USB témán, ahogy Aszpirin mondta, ez a legkisebb problémám a kocsival. :) Azért annyit megjegyeznék hogy:

"először is véges, nagyban függ a generátortól, attól, hogy mekkora fordulattal hajtja meg a motor (alapjárattól a leszabályzásig), mennyi áram kell az autó autóként való működtetéséhez, a telefon töltése az másodlagos funkció, vagy sokadik a sorban"
Egy IV-m van, abban a villanymotor a generátor, 100 lovas nem hiszem hogy ez lenne a korlát.  :) Eleve az esetek 75% ában csak villannyal megyek.
Bekapcsolom az állóhelyzeti klimatizálást, több mint 5A -t vesz ki a 230-as hálózatból induláskor. Az 1,2 kW. Gondolom ha nincs rádugva a töltő ugyanezt kiszolgálja a kocsi tisztán elektromos módban. E mellé plusz mondjuk 15W teló töltésre még elférne.

"harmadszor az USB-C csatlakozókat közvetlenül kiszolgáló áramkörök szélsőséges hőmérsékleti ingadozásnak vannak kitéve, pl. napon parkoló autó, majd jéghidegre tekert klíma az indulás után, hogy csak egy példát említsek."
A legszarabb kínai szivargyújt töltő a 60 fokra melegedett kocsibelsőben is tudja tisztességesen tölteni a telefont. Vagy pl. 3,6 kW al lehet tölteni a kocsit. Ha csak cca. 3% a töltőelektronika vesztesége akkor az 100W veszteség, ami hővé alakul töltés közben. Azt is megoldják valahogy. És akkor vannak villanyautók amik 22kW al tudnak tölteni három fázisról. Ezen rég túl van az autóipar és az elektronika. 

"Hópihe az utolsó szerelhető Skoda. (2014-s, facelift előtti, III. generáció.)"
Az hogy szerelhetőbb e nem tudom, de hogy sokkal jobb minőséget képvisel az biztos, én is hármasból ültem át. Soha nem tapasztaltam semmilyen bugot, minden mindig rendesen működött, bár nem is volt benne ennyi szoftveres feature. Rohadt jó kocsi volt ehhez képest, sok-sok problémamentes kilómétert tettem meg vele. "Gondtalan autózás" volt, na ez az amiről most egy kis ideig le kell mondanom. 

De legalább amióta megvan a 4-es nem olyan egyhangúak a reggeleim. Mindig vár valami meglepetés. A legtöbb apróság, de eléggé bosszantó. Ha én vettem volna újan a kocsit az új áráért, biztos sokkal idegesebb lennék. 

Így csak nem értem, hogy egy 2020 ban kiadott széria szoftveresen javítható hibáit hogy nem sikerült megoldani 5 év alatt. Az lenne a minimum, hogy kiadnak egy hibamentes verziót és a kötelező szervízkor lefrissítik a kocsit. Ez így óriási arcvesztés a skodának. 
Olvastam, hallottam hogy a 4-es kezdetben sokat küzdött szoftveres gondokkal, azért mertem megvenni, mert azt írták/mondták, hogy ezek mind ki lettek javítva, már minden fasza. Azt senki sem mondta, hogy csak az életveszélyes dolgokra volt fejlesztői kapacitás, a "sima" bugok meg benne maradtak a rendszerben.

Persze van olyan ismerősöm aki szerint hülye vagyok, minek figyelgetem állandóan. :) Sajnos én nem tudom ezt ilyen lazán elengedni, de ez már az én bajom.

Előzmény: Rab Rábi (112880)