Kedves Kutatótársak!
Egy tanulmányban azt olvastam, hogy a XVIII. században a névváltoztatás nem volt egy formalizált folyamat, mint a későbbi időszakokban. A családi nevek használata nem volt kötelező, és a névváltoztatás egyéni döntés volt. Az igazi változás a 19. században következett be, amikor bevezették a családnevek kötelező használatát és a névváltoztatás szabályozását.
Tehát érdemi írásos dokumentum nélkül nem tudom megállapítani, hogy egy keresett ősöm átesett-e névváltoztatáson, vagy nem?
Ha azonos családnevű személynél az FS-en valaki megjegyezte, hogy xy néven is ismert volt, akkor az az én esetemre is igaz lehet ugyan azon a településen és korszakban?
Továbbra is Puskás Antal (GP3G-QB7) és Hulánszky Ilonát (LWXJ-ZT8) keresem, csak erősen felmerült, hogy Jegenyi Ilona néven is ismert lehetett, mint ahogy azt más Hul-Jeg néevű személynél jelzi egy kutató, Hulánszky Márton (LCHJ-YR7) Jegenyi néven is ismert volt.
További "szépség", hogy nálam és utóbbi esetben is az egyik gyereknél H, a másiknál J, innen jön a következő kérdés, hogy ha az egyszeri névváltoztatás miért ne lett volna lehetséges, de ide-oda?
Mivel kijegyzeteltem az érintettek adatain túl a keresztszülőket, vagy házassági tanúkat és ahol volt, ott lakcímeket is, valamint a lehetséges oldalág családfáját is összeállítottam addig, ameddig adatokra leltem, - és ezt összevetve az 1857. évi vagyonösszeírással - ez alapján erős a gyanúm, hogy a keresett Hulánszkym is Jegenyi néven élt pár évig. Gyanús, hogy később az ág Dombiratoson 1883-ban pl. igazolt rokon lakóhelyén volt bejelentve, vagy gyereke születénénél a cím megadva, illetve teljesen más nevű rokon volt háassági t anú 1921-ben. Gondolom szimpla csadádinév-azonosságra nem volt akkoriban sem szokás befogadni komplett családot, vagy tanúnak elmenni, csak mert ős is Puskás.
Csany településen egy időben 5 Puskás Antalt számoltam meg a szimpla anyakönyvi bejegyzések alapján, plusz egyéb bejegyzések ismeretében az alábbi házasságok kombinálódtak (a vastagot keresem). A / tag azt jelenti, hogy mindkát névvel találtam bejegyzést. A Hansky először fura volt, mint név (gondoltam arra, hogy lehetett elértett Hulánszky), de később láttam még belőle. Amíg a házasulandók többsége írástudatlan volt, addig ugye csak bemondás alapján lehetett beírni a neveket és visszaellenőrizni sem tudták.

Ha a Hul és Jeg Ilonát "összemosom", szép életút adódik ki, mind a négy hölgy férje Puskás Antal névre hallgatott.

Keresztszülők és egyebek vizsgálatakor is egybecsengene a Hul és a Jeg vezetéknév.

Ha így vetem össze a családokat, akkor is van kapcsolat közöttük.

Mivel Puskás Antalhoz (GP3G-QB7) sem találok előéletet, így kitekintek arrafelé, hogy a szegedi Nagytáj leírása alapján szegedi átvándorlők lehettek ők is. (Puskás Ferenc GDRF-V84 Szeged, de házas Csongrádon --> Puskás Ferenc Antal 1767 GXX4-86S)
Törődjek bele, hogy írásos forrás nélkül mindez csak egy erős feltételezés, vagy előre tudok-e lépni valahogy?
Kérlek Benneteket, adjatok valami iránymutatást, vagy tanácsot.