Dentumoger Creative Commons License 2000.07.14 0 0 17
Nehogy BaSand tudatlan maradjon, elárulom, hogy Kósánéval arról beszélgettek, hogy milyen kétségbeejtő helyzetbe kerültek a cigányok a kormány működése által.

Brucének pedig idézném a Németh interjút, mintegy példáját a kemény újságírói fellépésnek. Ahol semmi alákérdezés, semmi nyalizás. Így kell kritikusan, a riportalanyt megfingatva, sarokbaszorítva kérdezni. Ahogy az ellenzék hiányolja az Orbán-interjúk esetében. És így kell önkritikusan, a saját hibát is beismerve értékelni, ahogy Németh teszi:

Műsorvezető: Klubdélután után reggeli beszélgetés, így is mondhatnók. Időszerű gazdasági és politikai kérdések voltak napirenden tegnap késő délután a Trend Prognózis Gazdasági Klub ülésén, ahol Németh Miklós üzletemberekkel, a gazdasági élet vezetőivel is találkozott. Munkatársunk, Hatvani Tóth Erika, a találkozó után beszélgetett az egykor volt miniszterelnökkel.

Riporter, Hatvani Tóth Erika: Amikor hazatért Londonból Magyarországra nagyon sokan kíváncsian várták, hogy hogyan illeszkedik be újra a magyar közéletbe Németh Miklós volt miniszterelnök. Ön akkor azt mondta, hogy egy kis idő kell ahhoz, hogy tájékozódjon arról, hogy mi a helyzet ma Magyarországon. Hol tart ebben a tájékozódásban?

Németh Miklós: Talán a félúton. Kilenc megyében már voltam. Két-három napokat töltöttem mindegyikben. Nagyon nagy élmény az emberekkel, tőlük hallva átélni, megérteni azt, hogy ők hogyan élték meg az elmúlt kilenc évet. Engem főként az érdekel, hogy milyen közösséget és Magyarországot szeretnének maguknak látni. Nagyon sokféle vélemény hangzik el. Érdekes, hogy a nagypolitikát a médiában tükröző világ és acsarkodás mellett, alatt és fölött én felfedezem a civil szféra erősödését, egy másfajta Magyarországot. Az önkormányzatoknál egészen más az együttműködés. És természetes módon más is kell legyen. De hát, azt hiszem, hogy sok-sok problémának a gyerekbetegségeit, vagy annak jegyeit hordozzák minden országban, akik az átmenet útját járják, talán mentalitás és az alkalmazkodóképesség, ahol még egy-két generációváltásra szükség lesz. De nem vagyok türelmetlen.

Riporter: Az előadásában azt emelte ki ezeknek a látogatásoknak a tapasztalatairól, hogy az emberek úgy tűnik nem szívesen mennének el szavazni 2002-ben. A mostani állapotok erre utalnak. Mit lát ön e mögött?

Németh Miklós: Nem elsősorban az én tisztem ezt összefoglalni, elemezni, hanem a politikai pártoknak, szeretném közte a Szocialista Pártnak is a figyelmét erre fölhívni, ugyanis a trend egyértelmű '90-től, és az emberek valóban mondják, hogy mi már csalódtunk, kipróbáltuk mindegyik pártot és én nem szeretném, ha ez valóban 50% alá menne, mert nagyon rossz üzeneteket hordozna a gyerekeinknek, magunkról rossz bizonyítvány állítanánk ki, a szomszédaink felé és főképpen Európának.

Riporter: Európának mi a véleménye a magyar demokráciáról, a mi fejlődésünkről úgymond?

Németh Miklós: Hát, a legutóbbi országjelentés már megjegyzett néhány gyengeséget. Eseteket említett, ahol eltértünk az elvektől, a mindennapok gyakorlatától. Az az érzésem, járva-hallva és figyelve az itthon történteket, egy picit mintha ez a lista hosszabb lenne. Nem a gazdasági kritériumok területén, hanem éppen a jogállamiság, a demokrácia, kisebbségek védelme lesznek azok a területek, ahol nagymértékben a bebocsáttatásunk függni fog.

Riporter: A miniszterelnök mostanában több fórumon is értékelte az elmúlt két évét a mostani kormánynak. Legnagyobb érdemként a gazdaság fejlődését, a gazdaság állapotát emeli ki. Ön mégis azt mondta, hogy a kormány szembe megy a piac és a gazdaság törvényeivel, szabályaival. Mit értett ezen?

Németh Miklós: Fixálni piacgazdaság körülményei között gázárat, közlekedési díjat, gyógyszerárat, a jogos támogatásigény és a védtelenek támogatása miatt nem piackonform. Én nem azt vitatom, mert láttam, megtapasztaltam, hogy nagyon nagy az a réteg, ahol 20 ezres a nyugdíj, ahol a bruttó bér, vagy a nettó a családban egy főre éppen csak, hogy az asztalra valót és a minimális egyebet teszi lehetővé, ott adni kell. Rászorultsági alapon, de ezt szociálpolitikának hívják és szociálpolitikai eszközrendszert kíván és nem pedig hatósági áras beavatkozást, és árak rögzítését valamilyen más megfontolásból.

Riporter: Hogyan lehetne ezeknek az egyensúlyát megteremteni?

Németh Miklós: Az Európai Unió országaiban nincs ekkora központosítás mint Magyarországon. A pénzek, a döntések, az ügyekre átlagban 80%-ban decentralizáltan az önkormányzatoknál és a civil szervezeteknél kerülnek eldöntésre a nyilvánosság előtt, és azt hiszem, ez az az út, ami felé nekünk tartani kell és nem a fordítottja.