Valaki aki ott volt Creative Commons License 2000.07.13 0 0 303
endre_d!

Nos, volt (és van) a Ferencvárosi Torna Club, ami egyesületi formában működött (működik), A nem tudom mikor megalkotott (vagy módosított) Sporttörvény rendelkezett arról, hogy csak gazdasági társaságok indulhassanak a bajnokságokban. Nem tudom ennek körét, de a focistákra, kézisekre bizonyosan kiterjed (valószínűleg a többi csapatsportra is vonatkozik). A Kovács Attila vezette MLSZ a törvényi határidő előtt bevezette ezt (belevette az előző évi bajnoki kiírásba). Ekkor alakult meg a (nem tudom pontosan a nevét) ... Sport Kft. 3 millió forintos alaptőkével. Az egyesületből átigazolták a labdarúgókat a kft.-be. (Egyébként a labdarúgó szakosztály korábban is viszonylag elkülönített gazdálkodást folytatott az egyesület keretein belül.)

Azóta él ez a kettősség. Páncsics az ankéton egyébként egy kérdésre válaszolva rávilágított, hogy elég visszás, hogy míg a foci az ő cége alá tartozik, addig az utánpótlásnevelés (bizonyos, de egyébként ésszerű okok miatt) maradt az egyesületnél. Így az utánpótlásnevelésbe a kft. nem tud beleszólni. Az ifistákat pedig át kell igazolni a kft.-be (persze, ha arra érdemesek).

Tovább is lehet bonyolítani a képet, ha belevesszük, hogy a létesítmények pedig egy másik gazdasági társaság, az F(V?)M Kiemelt Sportlétesítmények kezelésében és a Magyar Állam tulajdonában (?) állnak. De lehet, ez nem gt, hanem költségvetési szerv. Ha mégis kft., akkor viszont 100%-ban egy költségvetési szerv, az FVM tulajdonában áll.

Azzal nem értek egyet, hogy meg kell várni, amíg valaki csal, és akkor kell lépni. Szerintem meg kell előzni azt, hiszen a sikkasztás után legfeljebb leváltani lehet valakit (na jó, egyes esetekben lehet egy több éves bírósági procedúrát kezdeményezni), de pénzt abból viszontlátni (lásd BL-forintok) nem lehet!
Ennek megfelelően nem egy letűnt korra emlékeztet a "kézivezérlés" hanem a jelenlegi tulajdonviszonyok között az egyedüli lehetséges megoldást. (A sokak által rendszeresen példaként felhozott MTK esetében sincs ez másként, Fülöp mindig szaladgál Várszegihez - szerencsére már nem sokáig.)

Ja! És ha nem tetszik a "kézivezérlés", akkor most már van példa arra, mi történik a csődbejutott csapatokkal: Gázszer, Szeged LC, Diósgyőr!

Előzmény: endre_d (301)